Videospeler inladen...

Iraakse politiek expert vermoord: "We zullen niet slapen tot de daders gevat zijn"

Vandaag is in de Iraakse hoofdstad Bagdad Hisham al-Hashimi begraven. De 47-jarige politieke expert is gisteren doodgeschoten voor zijn huis. De moord op al-Hashimi veroorzaakt een schok in Irak. De regering belooft de daders zo snel mogelijk te vatten en terecht te stellen.

"We zullen niet slapen tot de daders terechtstaan." Zo zegt premier Mustafa al-Kadhimi in een eerste reactie op de gruwelijke moord van al-Hashimi. Wie al-Hashimi doodschoot, is nog niet bekend. Maar alle signalen wijzen op een gerichte aanval door lokale sjiitische gewapende groepen, die loyaal zijn aan Iran. Het slachtoffer toonde zich namelijk erg kritisch voor deze groepen. Volgens verschillende bronnen kreeg het slachtoffer duidelijke doodsbedreigingen van die groeperingen.

De dood van al-Hashimi schokt de Iraakse maatschappij, maar trekt ook grote aandacht in het Midden-Oosten en de rest van de wereld. Onder meer CNN, The Guardian en BBC schreven over de moord.

AFP or licensors

Een bekend gezicht

Al-Hashimi kwam op allerlei Arabische zenders vertellen over het conflict in Irak. Hij was ook een belangrijke terreurdeskundige en schreef boeken over Al Qaeda en terreurgroep IS. Een dag voor zijn dood was hij nog te zien op BBC Arabic. Hij gaf toen uitleg over de rol van sjiitische milities om chaos en instabiliteit in Irak aan te wakkeren: "Ze zijn tegen de toenadering met Saudi-Arabië, de grootste rivaal van Iran in de regio", aldus al-Hashimi.

Hisham al-Hashimi te gast bij BBC Arabic een dag voor zijn dood

Het slachtoffer sprak zich ook uit tegen de corruptie binnen de regering. Hij beschreef onder meer de onmacht van de regering ten opzichte van de gewapende sjiitische groepen in het land, vooral na de politieactie vorige week. Toen voerden de autoriteiten 14 arrestaties uit tegen leden van de groep Kataib Hezbollah, maar een dag later kwam bijna iedereen vrij.

Hoofd politie ontslagen

Premier al-Kadhimi belooft snelle reactie tegen de daders. Intussen is het hoofd van de politie ontslagen in de wijk waar al-Hashimi woonde. Al-Kadhimi beveelt ook de benoeming van een van de straten in Bagdad naar al-Hashimi.

AFP or licensors

De dood van al-Hashimi komt midden een reeks van raketaanvallen tegen Amerikaanse doelen, waarmee de Iraakse regering worstelt. De sjiitische milities worden ook hiervan beschuldigd. Ze zouden wraak willen nemen op de moord van Iraanse en Iraakse sjiitische militaire leiders door de Amerikanen begin dit jaar.

Meest gelezen