Frederic Blondeel

Wereldchocoladedag valt in de zomer: "Chocolade kan je wél in de koelkast bewaren"

Het is vandaag Wereldchocoladedag. Dat lijkt een beetje een gekke datum, want chocolade en zomer gaan voor veel mensen niet goed samen. Frédéric Blondeel uit Koksijde is het daar niet mee eens. Hij heeft een bekende chocoladezaak in het Brusselse Koekelberg. "In de zomer eten wij waarschijnlijk nog meer chocolade dan anders", zegt hij. "Je kan chocolade trouwens perfect in de koelkast bewaren."

Op 7 juli 1550 werd voor het eerst chocolade geïntroduceerd in Europa. Daarom is die dag uitgeroepen tot Wereldchocoladedag. Ook al gaat die dag voor veel mensen ongemerkt voorbij, voor Frédéric Blondeel is het toch een beetje een feestdag. Frédéric groeide op in een familie van koffiebranders in Koksijde. "Wij brandden koffie voor Santos Palace. Ik heb dat ruim 10 jaar gedaan. Maar ik had veel meer passie voor chocolade en heb dan 12 Jaar geleden beslist om een chocoladezaak te openen in het centrum van Brussel."

Ondertussen verhuisde Frédéric naar Koekelberg, waar hij zo'n 3.000 vierkante meter heeft om zich op zijn passie te storten. "Ik maak graag verrassende combinaties: chocolade met citroengras en cayennepeper, met verse munt of met aardbeien, basilicum en zwarte peper. De mooiste bekroning van mijn carrière? Dat mijn dochter samen met mij in de zaak staat. Mijn jongste zoon trouwens ook. Hij studeert nog, maar springt iedere dag bij. Dat vind ik super, dat en de vermelding in Gault Millau die ik vorig jaar kreeg als beste chocolatier van Brussel." 

In de koelkast zonder dat je chocolade wit wordt

De meesterchocolatier sluit af met een gouden tip: "Chocolade mag je, in tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt, wél in de koelkast bewaren. Het klopt dat koude je chocolade aantast, maar hitte ook. In de koelkast kan chocolade ook de smaak overnemen van andere voedingsmiddelen. Maar als je dat, goed afgesloten, in een doosje bewaart, voorkom je dat. Om te voorkomen dat je chocolade wit wordt, moet je hem voor het avondeten uit de koelkast halen en rustig een uurtje afgesloten op temperatuur laten komen. De condens, die de oorzaak is van de verkleuring, 'blooming' noemen wij dat,  slaat dan op het potje en niet op de chocolade." Een andere oplossing, lacht Frédéric: "Voor wie het geduld niet heeft, is het doosje snel opendoen, de chocolade opeten en terugzetten." 

Meest gelezen