Anderhalve keer meer lood dan toegelaten in honing Hoboken: "Ik had al een tijdje een vermoeden"

In de honing van imker Bart Lenaerts uit Wijnegem, die ook bijenkasten heeft in Hoboken, zit 1,5 keer meer lood dan toegelaten. De imker liet de honing een maand geleden testen op zware metalen, omdat er al jaren problemen zijn door de loodraffinaderij Umicore in Hoboken. Onlangs bleek ook dat de loodwaarden in het bloed van kinderen uit Hoboken zorgwekkend gestegen is. "Ik snap niet dat daar niets aan gedaan wordt", zegt de imker op Radio 2 Antwerpen.

Op 3 juni stuurde Lenaerts een potje honing naar het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) in Brussel om te laten testen, schrijft Het Laatste Nieuws. Daaruit bleek dat de loodwaarden in de honing 1,5 keer hoger zijn dan de Europese norm. Volgens die norm mag er maximaal 0,1 milligram per kilogram lood zijn in levensmiddelen.

Ik had een vermoeden, want er mochten ook geen groenten gekweekt worden

Bart Lenaerts

Imker Bart Lenaerts woont in Wijnegem, maar heeft bijenkasten op de speelplaats van een school in de wijk Moretusburg in Hoboken, niet ver van Umicore. Hij vermoedde al een tijdje dat er lood in de honing zou zitten. "Er mogen bijvoorbeeld geen groene groenten gekweekt worden. Daarom wilde ik mijn honing ook eens laten testen. Daaruit bleek dat er te veel lood in zit en ze vonden ook andere stoffen die er eigenlijk niet in thuishoren", vertelt Bart in Start je Dag.

Kasten blijven staan

Toch laat de imker zijn bijenkasten staan. "De natuur heeft bestuiving nodig en de bijen hebben geen last van de zware metalen, want ze doen het al jaren heel goed. Ik gebruik die kast vooral om koninginnen te kweken. De honing gooi ik weg want ik denk niet dat het gezond is om die op te eten", zegt Bart. 

Meest gelezen