1600 vloertegels één voor één genummerd in kerk Maasmechelen: "Een heel karwei"

In de kerk van Leut in Maasmechelen zijn alle oude vloertegels genummerd omdat ze eruit worden gehaald. De kerk wordt gerestaureerd en na de installatie van vloerverwarming, is het de bedoeling dat de tegels op hun oorspronkelijke plaats teruggelegd worden.

In de Sint-Pieterskerk van Leut gebeuren verbouwingen in de middenbeuk. Een 1600-tal tegels werden hiervoor één voor één genummerd. "De kerk is als een beschermd monument geklasseerd en moet dus na de verbouwingen terug in zijn originele staat hersteld worden." zegt voorzitter van de  kerkfabriek Willy Willen. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de verbouwingen heeft de vloertegels genummerd omdat het zo makkelijker is om ze terug in het goede patroon te leggen na de aanleg van de vloerverwarming.

Te koud

De kerk van Leut is opmerkelijk omwille van haar bijzondere akoestiek maar de temperatuur leverde in het verleden problemen op als er concerten en opnames waren. Het koelt er snel af waardoor de instrumenten ontstemd geraakten. Om dit tegen te gaan werd er warme lucht in de kerk geblazen maar dit leverde storend lawaai op. Hierna kwam de beslissing om de vloerverwarming aan te leggen. 

Alle heiligenbeelden staan nu onder een plastiek jasje
Willy Willen, voorzitter Kerkfabriek

De gehele kerk wordt ineens volledig verbouwd om de veiligheid er te bevorderen. Een restauratiedossier werd in januari 2013 opgestart na controle van de Monumentenwacht. Om de kerk tegen het stof van de werken te beschermen werden ook het interieur en de heiligenbeelden afgeschermd. De werkzaamheden zouden rond half september klaar zijn.

Meest gelezen