Videospeler inladen...

Een tandartsstoel, tangen en ander marteltuig: Nederlandse politie geeft beelden van "martelcontainers" vrij

De Nederlandse politie heeft containers ontdekt die waren ingericht als gevangeniscel of martelkamer. De zeven zeecontainers stonden in een loods in Wouwse Plantage, een grensdorpje ten noorden van Antwerpen. De politie kwam de containers op het spoor nadat ze eind vorige maand versleutelde boodschappen van drugscriminelen had kunnen onderscheppen. Dat leidde eerder al tot tientallen arrestaties in verschillende landen. De Nederlandse politie heeft intussen een inkijk gegeven in de lugubure martelcontainer, met foto’s en een video van de inval.

De inval gebeurde al op 22 juni, maar het nieuws van de vondst werd vandaag pas bekendgemaakt. Bij de actie, in Wouwse Plantage en Rotterdam, werden in totaal zes verdachten opgepakt. De identiteit van de verdachten is nog niet vrijgegeven.

De verdachten worden verdacht van het voorbereiden van ontvoering en afpersing. Een 40-jarige drugshandelaar uit Den Haag bereidde ook een liquidatie voor.

De Nederlandse politie viel binnen in een loods die hij gebruikte in Wouwse Plantage, net ten noorden van de Belgische gemeente Essen. Ze trof er zeven containers aan, een ervan was ingericht als een echte martelkamer.  

Wouwse Plantage is een Nederlands dorpje dat grenst aan Essen, ten noorden van Antwerpen. (Lees verder onder de kaart.)

Volgens het Nederlandse gerecht is het beeld van de zeecontainers ijskoud en ronduit schokkend. Alle zeven containers waren afgetimmerd met geluidsisolerende platen en warmte-isolerende folie. Waarschijnlijk om te voorkomen dat een warmtebeeldcamera kon "binnenkijken" in de containers. 

De zevende container was ingericht als martelcel. Aan het plafond en aan de grond waren handboeien aangebracht, zodat iemand staand, met de armen omhoog kon worden geketend. 

Er stond ook een tandartsstoel om een slachtoffer in vast te binden. De politie vond ook nog snoeischaren, scalpels en tangen, en zwarte katoenen zakken die over het hoofd  kunnen worden getrokken.

Ook in Rotterdam is een container aangetroffen, die mogelijk diende als uitvalsbasis voor de criminelen. 

Bekijk hieronder de beelden van de zeecontainers en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Met dank aan het kraken van EncroChat

De verdachten konden worden opgepakt nadat de politie had kunnen meelezen in de berichten van de chatdienst EncroChat. De code waarmee het chatkanaal was beveiligd werd gekraakt, waardoor de Nederlandse en Franse politie zo'n twintig miljoen (!) berichten kon inkijken, van misdadigers en hun organisaties.  In één van die onderschepte berichten schreef de man uit Den Haag "als ik hem op de stoel heb gaat er meer komen, maar die hond is spoorloos". 

Volgens de politie werden de ontvoeringen grondig voorbereid. Er waren verschillende teams. Ze hadden wapens ter beschikking, politiekleding en kogelwerende vesten. Volgens de Nederlandse omroep NOS kwam de politie erachter wie de mogelijke slachtoffers waren. Zij werden op de hoogte gebracht, en konden onderduiken, en wellicht ontsnappen aan ontvoering, marteling of opsluiting in de containers. 

Hoewel het gerecht al van in april de zaak volgde, werd pas op 22 juni ingegrepen. Zes mensen werden gearresteerd. Ze worden verdacht van het voorbereiden van ontvoering en gijzeling, maar ook van deelname aan een criminele organisatie. afpersing en mishandeling. De politie vond toen ook 24 kilogram MDMA, de actieve substantie in xtc-pillen.

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen