Zinkpoederfabriek Nyrstar uit Balen haalt 500 vrachtwagens per jaar van de weg

Zinkproducent Nyrstar in Balen produceert sinds enkele maanden zelf zinkpoeder. Dat levert extra jobs op en is ook beter voor het milieu. "Er zijn nu 500 vrachtwagens per jaar minder op de weg", vertelt general manager Inge Schildermans.

Zinkpoeder wordt gebruikt om andere metalen uit zinkerts te kunnen halen. Sinds vorig jaar maakt het bedrijf dat poeder zelf. De afgelopen maanden is de productie ervan zelfs verdubbeld. "Dat leverde 7 nieuwe interne jobs op. Als je breder gaat kijken, mag je zeker een 20-tal extra jobs tellen", zegt Schildermans. "Momenteel werken er in Nyrstar Balen 550 mensen en een hondertal externe medewerkers."  

 
 

We sparen zeker 500 vrachten uit en gebruiken restwarmte voor het proces

Inge Schildermans

In de fabriek in Balen produceert Nyrstar zinkpoeder voor zowel het bedrijf in Balen zelf, als voor hun zusterbedrijf in het Franse Auby. Dat is ook duurzamer. "We gebruiken de restwarmte in het proces om het zinkpoeder te drogen", zegt Schildermans. "We kopen het poeder ook niet meer extern, waardoor we veel minder transporten moeten doen. Er zijn jaarlijks zeker 500 vrachtwagens minder op de wegen."

 

Meest gelezen