Videospeler inladen...

Plannen voor vakantie in risicogebied? Test Aankoop: "Raden aan om reis niet zelf te annuleren"

Consumentenorganisatie Test Aankoop raadt vakantiegangers die een reis geboekt hebben naar een risicogebied aan om die reis niet zelf te annuleren. Tenminste als u uw geld wil terugzien.

Her en der duiken in Europa nieuwe uitbraken van het coronavirus op. Wat als u net naar zo'n streek een reis hebt geboekt en twijfelt of het wel veilig is om er heen te gaan? Annuleert u dan het best die reis?

Consumentenorganisatie Test Aankoop raadt het stellig af. Tenminste als u uw geld wil terugzien. Beter is te wachten tot uw pakketorganisator of luchtvaartmaatschappij zelf initiatief neemt, zegt Simon November van Test Aankoop in "De ochtend" op Radio 1. "Dat zullen ze zeker doen in het kader van een negatief reisadvies (door de overheid, red.) of een gesloten luchtruim."

In dat geval is er geen discussie en kunt u altijd rekenen op een terugbetaling, verzekert November. Annuleert u zelf, dan zal u op mildheid moeten hopen van uw reisorganisator of luchtvaartmaatschappij. Maar Test Aankoop waarschuwt dat dat geen evidentie zal zijn: "Angst om te reizen zal geen excuus zijn, dan zal je de kosten zelf moeten dragen."

Toch is er ruimte voor heel wat discussie tussen reiziger en organisator of maatschappij, geeft November aan. "Wat als het bijvoorbeeld wel mogelijk is om te reizen, maar je ter plekke niet echt van een vakantie als dusdanig kan spreken? Neem bijvoorbeeld een zwembadvakantie waarbij alle zwembaden gesloten zijn: volgens ons is dat toch een reden tot discussie en heb je dan toch argumenten om een terugbetaling te vragen."

Test Aankoop waarschuwt ook dat een epidemie door bijna geen enkele annulatieverzekering gedekt wordt, op een paar uitzonderingen na. Ook op een zogenoemde voucher zult u nu niet meer kunnen rekenen. Die maatregel gold tijdens de lockdown, "maar nu zitten we weer in de klassieke periode", zegt November.

Er is wel een reisbijstandsverzekering die bijvoorbeeld de kosten dekt als u ziek zou worden op reis. Maar ook hier zijn er verschillen tussen de verzekeringen, dus informeer goed op voorhand.

Beluister het volledige gesprek met Simon November (Test Aankoop) in "De ochtend":

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen