Stationsplein in Wijgmaal naar moedige verzetsstrijdster genoemd

Het stationsplein in Wijgmaal krijgt voor het eerst in haar geschiedenis een naam:  het Jeanne Dormaelsplein. Genoemd naar een moedige huisvrouw die zich in de Tweede Wereldoorlog bij het verzet aansloot.

Het plein wordt in de volksmond "Stationsplein" genoemd, maar officieel heeft het nooit een naam gehad. 

Daar komt nu verandering in, want vandaag is het ingehuldigd als het Jeanne Dormaelsplein, een Wijgmaalse verzetsstrijdster uit de Tweede Wereldoorlog. Maar vooral een moedige vrouw, vertelt schepen van Gelijke Kansen Lies Corneillie: "Ze was vooral een hele gewone huisvrouw die voor haar kinderen zorgde, maar ondertussen ook belangrijke dingen voor het verzet deed. Op haar fiets smokkelde ze munitie, wapens en brieven naar Tildonk, tot ze opgepakt werd en gedeporteerd naar Ravensbrück, waar ze overleed in maart 1944. Ze heeft dus haar kinderen moeten achterlaten en daarom is het een bijzondere dag, want we laten Jeanne terug thuiskomen in Wijgmaal."

De dochter van Jeanne Dormaels was ook bij de inhuldiging van het stationsplein dat vanaf nu dus haar moeders naam zal dragen. 

Meest gelezen