Videospeler inladen...

Reizen en corona: mag ik nog vertrekken? En hoe zit dat met die kleurencode?

Mag ik nog op reis vertrekken? Wanneer moet ik in quarantaine gaan? Die vragen zijn moeilijk te beantwoorden, omdat er onduidelijkheid is over de regels die de verschillende regeringen invoeren voor de Belgische toerist. Een kleurencode moet bijvoorbeeld aangeven waar u niet naartoe mag, maar die lijst is voorlopig heel beperkt. Wat we wel al weten zetten we voor u op een rijtje.

Mag ik vertrekken?

Of je op reis mag vertrekken, hangt sterk af van de bestemming. Sinds 15 juni mogen alle Belgen vertrekken naar landen van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen. Toerisme buiten de Europese Unie is nog altijd verboden. 

Maar sommige landen hebben zelf strengere regels opgelegd: Finland, Ierland, Malta en Noorwegen laten Belgen gewoon nog niet toe. Anders gezegd: van de Belgische overheid mag je naar Noorwegen reizen, maar de Noren zullen je niet binnenlaten.

Buitenlandse Zaken heeft ook "rode zones" aangeduid (in Spanje en Portugal) en voor die zones geldt een formeel reisverbod. Er stijgen wel nog vliegtuigen op richting bijvoorbeeld Lissabon, maar je mag niet naar de stad reizen, omdat daar een lockdown van kracht is.

Welke regels gelden op mijn bestemming?

Ready for landing? Eens u bent toegekomen op uw bestemming, gelden er nog verschillende regels. Dat kan gaan om het invullen van formulieren voordat je landt en de regels rond mondmaskers. Op de website van Buitenlandse Zaken, in dit overzichtsartikel en op deze Europese kaart kan je controleren welke voorwaarden er in verschillende landen gelden. 

Wil je gewoon weten waar het coronavirus nog steeds woedt, of opnieuw in opmars is? We maakten deze kaart met een handig en actueel overzicht.

Wat als ik al op mijn bestemming ben en er een uitbraak van het virus is?

Stel dat je op je vakantiebestemming bent en er is in die regio een opstoot van het coronavirus. Dan kan je het best doen wat je hier ook zou doen: zo veel mogelijk binnen blijven, handen wassen, afstand houden of een mondmasker dragen waar je geen afstand kunt houden.

Kan je dan ook vroeger naar huis? In het begin van de epidemie is een aantal Belgen uit besmet gebied gerepatrieerd, maar ondertussen ligt dat anders. Omdat de epidemie al bij ons vergevorderd is, gaat Buitenlandse Zaken ervan uit dat Belgen de risico's kennen en dus zal je wellicht niet kunnen rekenen op een repatriëringsvlucht.

Touroperator TUI laat wel weten dat als er ergens een grote uitbraak is met lockdown in toeristisch gebied, dat dan mensen die bij hen een pakketreis hebben geboekt, toch zullen worden gerepatrieerd. Dat is niet het geval voor mensen die zelf een vlucht en hotel hebben geboekt. 

Het is sowieso verstandig om je te registreren via Travellers Online, een website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dan kan ons land beter in kaart brengen welke landgenoten zich bevinden in besmet gebied en via die tool kan er ook worden gecommuniceerd over maatregelen. Ambassades en consulaten blijven ook ter beschikking staan van Belgen die in het buitenland in de problemen zouden zitten.

En wat als je zelf ziek wordt? Opnieuw: doe dan wat je hier ook zou doen en ga naar een plaatselijke huisarts. Daar kan je je laten testen. Stel dat je besmet bent, dan zal de dokter ter plaatse advies geven, rekening houdend met de plaatselijk wetgeving. Met andere woorden: mag je je nog verplaatsen, moet je in quarantaine of niet?

Maak je niet te veel zorgen over de mogelijke kosten die je in het buitenland (Europa) maakt. Die worden, zoals bij alle andere aandoeningen, minstens deels vergoed door het ziekenfonds of een reisverzekering, uiteraard onder de voorwaarde dat u mocht afreizen naar uw bestemming. 

Wat als ik niet meer wil vertrekken?

Je hebt het wel gehad met het coronavirus, lockdowns en alle maatregelen die daarmee gepaard gaan en wil simpelweg niet meer op reis vertrekken. Wat dan?

Dan moet je kijken naar het eerder genoemde reisadvies van Buitenlandse Zaken. Als er een negatief reisadvies geldt voor het land van bestemming, zal je kostenloos kunnen annuleren en krijg je je geld terug.

Consumentenorganisatie Test-Aankoop raadt wel aan om de luchtvaartmaatschappij of de touroperator zélf te laten annuleren. Dan krijg je minstens een waardebon om later een vlucht te boeken of je krijgt je geld terug. Meer uitleg in dit artikel.

Annuleer je een reis naar een veilig land of naar een regio of stad in een land waar geen negatief reisadvies voor geldt, zal je zelf moeten opdraaien voor de kosten.

Touroperatoren klagen wel aan dat ze niet weten wat te doen met gebieden die als "oranje" worden aangeduid. Bij code rood "zullen we geen toeristen naar daar sturen", verklaart TUI-woordvoerder Piet Demeyere. "Bij code groen is er dan weer geen probleem. Maar wat bij oranje?", klinkt het. 

Wat als ik weer thuiskom na een reis in risicogebied?

Wie uit een risicogebied komt, m.a.w.: een gebied waar plaatselijke lockdowns van kracht zijn of waar een code "rood" geldt, kan niet zomaar terug ons land binnenrijden of -vliegen. Hetzelfde geldt voor mensen die COVID-19-symptomen hebben, waar dan ook.

Code rood is voorlopig alleen van kracht in de Spaanse plaatsen A Mariña en Lleida en de Portugese hoofdstad Lissabon. Wie dus in Lissabon verbleven heeft en terugkeert, zal verplicht in quarantaine moeten gaan. Wie alleen maar de luchthaven van Lissabon gebruikt heeft, moet NIET in quarantaine.

Wie wel in quarantaine gaat, moet zich laten testen. Is de test negatief, dan moet je je na 9 dagen opnieuw laten testen. Bij een tweede negatieve uitslag, mag je uit quarantaine gaan. Bij een eerste positieve test moet je sowieso binnenblijven en je mag pas uit quarantaine als je een negatieve test kan voorleggen.

Er is ook een decreet gestemd waardoor die quarantaine ook wettelijk afdwingbaar is. Met andere woorden: wie de verplichting om in quarantaine te gaan naast zich neerlegt, riskeert een boete (tot 4.000 euro) of zelfs een gevangenisstraf (tot 6 maanden).

Mensen die met het vliegtuig terugkeren uit risicogebied krijgen trouwens in de luchthaven een document dat moet worden ingevuld. Dat document moet de contactopsporing vergemakkelijken. 

Wat met mijn werk?

Stel: je keert terug uit het buitenland, je wil het zekere voor het onzekere nemen en plaatst jezelf een tijdlang in quarantaine zonder dat je een coronatest ondergaat, want die is (nog) niet wettelijk verplicht. Wat dan met je werk?

In het slechtste geval kan je dat je job kosten, want je voldoet niet meer aan de verplichting om te werken, je bent onwettig afwezig. In de praktijk zal je meestal kunnen overleggen met je werkgever. Kan er thuis worden gewerkt? Misschien kan er vakantie worden opgenomen, desnoods onbetaald? De werkgever kan ook nog altijd voor het stelsel van tijdelijke werkloosheid kiezen. Dat werd in het leven geroepen om bedrijven zuurstof te geven in deze coronacrisis.

Wie terugkeert uit het buitenland, zich (positief) laat testen en in quarantaine gaat, krijgt van de huisarts een quarantaineattest. Met dat attest kan je dan ofwel thuiswerken, ofwel in het stelsel van tijdelijke werkloosheid stappen. Voor zelfstandigen gaat het dan over het overbruggingsrecht. Na een quarantaine en een negatieve test kan je dan weer aan de slag.

Om discussies te vermijden, zijn de werkgevers vragende partij voor een verplichte coronatest voor mensen die terugkeren uit risicogebied. Het netwerk van Vlaamse ondernemers VOKA vindt dan ook dat de "oranje" kleurencode te veel interpretatie toelaat, omdat een test of quarantaine niet verplicht is, en enkel "aangeraden". "Wat moeten bedrijven doen met medewerkers die uit een oranje gebied terugkeren en die weigeren om zich te laten testen alvorens ze weer op de werkvloer komen?", klinkt het daar. 

Tot slot nog dit: als je terugkeert uit risicogebied, je gaat gewoon werken en wordt dan ziek, dan zal je aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schade die je aan collega's of zelfs het bedrijf berokkent. Voorzichtigheid is dus zeker geboden.

Collega Chris De Nijs beantwoordt vanavond deze en andere vragen in "Het Journaal". Dat gesprek kunt u hieronder bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen