Vlaamse Stichting Verkeerskunde start met opleidingen voor elektrische steps: "Je mag rit niet onderschatten"

Omdat e-steps steeds populairder worden, start de Vlaamse Stichting Verkeerskunde met “One Step Away”. Dat is een opleiding die specifiek bedoeld is voor mensen die regelmatig een elektrische step gebruiken. De allereerste opleiding vond vandaag plaats bij de VSV in Mechelen. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters was erbij. 

"Het rijden met een elektrische step mag je niet onderschatten", zo steekt woordvoerder bij de Vlaamse Stichting Verkeerskunde Werner De Dobbeleer van wal in Start Je Dag bij Radio 2 Antwerpen.
"Het gaat om een toestel met kleine wieltjes waar je vrij hoog op staat", legt De Dobbeleer uit. "Je moet dus goed je evenwicht kunnen houden en zorgen dat je niet valt als je een bocht moet nemen bijvoorbeeld of een put in de weg wil ontwijken."

Hoofdletsels

Onderzoeken in ziekenhuizen hebben al uitgewezen dat mensen die vallen met een step makkelijker hoofdwonden hebben dan fietsers. "Een helm dragen als je e-stept, is niet wettelijk verplicht, maar toch sterk aangeraden", zegt De Dobbeleer nog.

 

E-steps worden steeds vaker gebruikt door mensen om naar het werk te gaan, in combinatie met het openbaar vervoer, de zogenoemde last-mile-verplaatsingen. Vandaar ook de vraag van werkgevers om er cursussen over te geven

Verkeersregels

Niet elke gebruiker van e-step kent de verkeersregels voldoende. Als je er traag - stapvoets dus - mee rijdt, word je beschouwd als een voetganger en mag je ermee op het voetpad. Als je snelheid echter de hoogte in gaat, moet je de regels volgen die gelden voor fietsers en dus ook op het fietspad rijden.

Meer informatie over de opleidingen vind je op de website van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen