Foto: Radio 2

Rijmenam zamelt 950 euro in door zich aan snelheidslimiet te houden

Buurtbewoners van een wijk in Rijmenam bij Bonheiden zamelden op een maand tijd 950 euro in door zich aan de toegelaten snelheid te houden. Begin juni werd er een speciale snelheidsmeter geïnstalleerd. Elke keer als je er voorbij reed en je je aan de snelheidslimiet van 30 km per uur hield, kwam er geld in het laatje. Dat wil de buurt investeren in een project rond verkeersveiligheid. 

De buurt aan de Oude Keerbergsebaan in Rijmenam, bij Bonheiden, heeft 950 euro bij elkaar gespaard door zich aan de maximumsnelheid van 30 km per uur te houden. De voorbije maand stond er aan de straat een digitale snelheidsmeter. Elke keer dat een autobestuurder passeerde die de toegelaten snelheid respecteerde, ging de teller omhoog met 5 cent. 

Het Safety-Safe systeem heeft volgens schepen van Mobiliteit Bart Vanmarcke (Open Vld) ook effect op lange termijn. “De snelheidsmeter heeft vijf weken lang op dezelfde plaats gestaan en het geld gaat naar de buurt. Gedragswetenschappelijk onderzoek toont aan dat als je iemand beloont op een heel directe manier, het ook effect blijft hebben nadat de maatregel wordt weggenomen", zegt Vanmarcke.

De buurt wil het geld gebruiken voor een project rond verkeersveiligheid. 

Vanuit Nederland overgewaaid

In Nederland wordt het systeem al langer toegepast, met succes. Het is ontwikkeld door een Nederlandse firma, die het systeem verhuurt.

In Rijmenam werd die huur betaald door twee projectontwikkelaars die in de buurt nieuwe woningen gaan bouwen. Verkeersveiligheid is er dus van groot belang.

Meest gelezen