Burgemeester van Schaarbeek Jodogne en Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Facebook Jodogne)

Rijstroken weg op Lambermontlaan in Schaarbeek in ruil voor fietspad

Op de Lambermontlaan in Schaarbeek, verdwijnt in elke richting een rijstrook. Die moet plaatsmaken voor een fietspad tussen Van Praet en Meiser. Het Brussels Gewest wil dat twee jaar uitproberen. Is het een succes, dan worden de fietsstroken definitief. 

In Brussel blijven er maar fietspaden bijkomen op de meest verrassende plekken. Gisteren zijn de werken gestart om er eentje aan te leggen naast de E40 tussen Evere en Schaarbeek. En nu kondigt het Brussels Gewest fietspaden aan op de Lambermontlaan. Daarvoor wordt in beide richtingen een van de drie rijstroken ingenomen. Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt: "Er wordt een baanvak weggenomen in elke richting, en daar komt een fietspad dat is afgescheiden door betonblokken. Er blijven in elke richting wel nog twee rijstroken over voor auto's. Maar we hopen zo de impact op de files en het openbaar vervoer te verminderen. Door mensen een stukje van hun traject met de fiets aan te moedigen."

Elke overstap van de auto naar de fiets , is er eentje minder in de file

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt

De Lambermontlaan staat bekend als een erg drukke baan. Twee rijstroken die verdwijnen, zal geen goed doen aan de files daar: "De capaciteit van de kruispunten blijft behouden", zegt Van den Brandt. "Mensen zullen misschien langer moeten aanschuiven, maar het aantal voertuigen dat per minuut kan passeren blijft hetzelfde. We gaan dat natuurlijk monitoren, kijken wat het geeft. Maar we hopen op deze manier vooral mensen aan te moedigen om met de fiets te gaan. Elke overstap van de auto naar de fiets , is er eentje minder in de file." 

Het fietspad komt er ook op vraag van de burgemeester van Schaarbeek Cécile Jodogne. In de eerste plaats als proefproject van twee jaar. Is het een succes, dan wordt het definitief. 

Meest gelezen