Anderstalige nieuwkomers oefenen al joggend Nederlands: "In grote groepen lopen kan nu even niet"

In het kader van het project "Samen Lopen" gaan anderstalige Mechelse nieuwkomers vanaf vandaag opnieuw joggen met vrijwilligers om zo hun Nederlands te oefenen. Door het coronavirus kan er niet meer in grote groepen gelopen worden en zal een groot stuk van de begeleiding via Facebook verlopen.

Het zomerproject bestaat al twee jaar. De vorige jaren gingen anderstalige en Nederlandstalige Mechelaars samen elke week in het Vrijbroekpark lopen. "Het is een heel laagdrempelige manier om Nederlands te oefenen", legt begeleider Kristof Budts uit. "Je doet iets samen wat iedereen leuk vindt. Door de ongedwongen sfeer, komt er sneller een gesprek op gang." 

Nieuwkomers kunnen nu ook online Nederlands oefenen

Kristof Budts

"Samen Lopen" zet nu ook in op online. "We hebben een Facebookgroep opgericht, waar we alle deelnemers digitaal coachen. We gebruiken filmpjes met Nederlandse ondertiteling. We zorgen er ook voor dat de Nederlandstaligen zelf dingen mogen posten. Zo kunnen de anderstaligen nog steeds Nederlands leren", vertelt Budts. 

Bubbels onmogelijk

Er mag niet langer in grote groepen gelopen worden. "Vorig jaar waren er 200 deelnemers, nu zitten er 80 in de Facebookgroep. Bubbels vormen, was praktisch niet haalbaar. We hebben verschillende niveaus en het was dus heel moeilijk om bubbels te maken, maar we moedigen in de Facebookgroep aan om in kleine groepjes te gaan lopen. We hopen dat ze onderling in de groep afspraken maken. Zo leggen we het initiatief bij de deelnemers zelf", zegt Budts.

Facebookgroep

Iedereen kan lid worden van de besloten Facebook-groep ‘Samen Lopen Stad Mechelen’. Daar worden elke dinsdag filmpjes gepost met sportoefeningen, looptips, info om gezond te blijven en leuke activiteiten om Nederlands te oefenen. De kick-off is vandaag, maar je kan nog aansluiten. Het project loopt tot eind september.

Meest gelezen