Jakub Porzycki/NurPhoto

TikTok trekt zich terug uit Hongkong, de VS wil de app verbieden

China blijft TikTok hoofdbrekens bezorgen. De van oorsprong Chinese videoapp trekt zich nu terug uit Hongkong, omdat het vreest dat het onder de nieuwe veiligheidswet gegevens van activisten zou moeten delen met Peking. Alvast de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is er niet gerust op dat TikTok die gegevens daadwerkelijk uit de handen van Peking kan houden. 

"Gezien de gebeurtenissen hebben we beslist om onze werking in Hongkong stop te zetten", meldde een woordvoerder van TikTok aan het persagentschap Reuters. De beslissing volgde nadat in Hongkong een omstreden nieuwe veiligheidswet is aangenomen die "afscheiding, subversie en buitenlandse inmenging" strafbaar maakt. 

TikTok wil geen data delen met het Chinese regime

Met deze maatregel wil TikTok de wereld duidelijk maken dat het niets te maken heeft met de Chinese overheid, die zijn greep op Hongkong verstrakt heeft. De nieuwe veiligheidswet kan technologiebedrijven verplichten om de gegevens van hun gebruikers te delen met het regime in Peking. En dat wil Bytedance, het Chinese bedrijf dat TikTok heeft ontwikkeld, absoluut vermijden.

Net omdat TikTok voor veel manifestanten een middel is geworden om hun ongenoegen te uiten (zoals in het filmpje hieronder), probeert de Chinese overheid een vat te krijgen op die gegevens. 

Ook grote socialemedia- en internetplatforms als Facebook, Twitter, Google en WhatsApp hebben eerder al laten weten dat ze geen gegevens zullen delen met met de Chinese overheid.

Amerika wil TikTok verbieden

Aan de andere kant van de oceaan, in de Verenigde Staten, zijn ze er niet zo gerust op. Tijdens een interview aan de televisiezender Fox zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dat hij overweegt om TikTok te verbieden... net omdat de app het Chinese regime zomaar toegang zou geven tot de data van de gebruikers.

Ontwikkelaar Bytedance ontkent dat alvast met klem. Volgens hem staan de servers van TikTok op Amerikaans grondgebied en heeft het regime in Peking niet zomaar toegang tot de data van de gebruikers. TikTok is van Chinese makelij, maar probeert zich een internationaler imago aan te meten. Daarom stelde het bedrijf onlangs de Amerikaan Kevin Mayer aan als CEO. Mayer heeft jaren gewerkt bij Disney en heeft daar de streamingdienst geleid.

TikTok is de laatste maanden erg populair geworden en is een van de meest gedownloade apps ter wereld. Onlangs haalde de app de magische grens van 2 miljard downloads. 

Tegelijk staat TikTok internationaal al langer onder druk. Onlangs besliste India om TikTok, samen met andere Chinese apps, te verbieden. 

Meest gelezen