Videospeler inladen...

App voor contactopsporing komt er in september voor heel het land

De app voor contactopsporing zal in de loop van de maand september klaar zijn. Dat heeft Karine Moykens, die de contactopsporing in ons land coördineert, gezegd in "De ochtend". Het wordt één app voor heel het land.

In de loop van de maand september zal u een app voor contactopsporing op uw smartphone kunnen installeren. Die app is bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en houdt bij met wie we fysiek in contact gekomen zijn.

Al sinds het begin van de coronacrisis is er gediscussieerd over de ontwikkeling van zo'n app, die in sommige landen al bestaat. Eerst was beslist om de app niet te ontwikkelen, maar midden juni gaf de overheid dan toch haar toestemming. In de loop van september zal ie dus klaar zijn.

De app zal voor heel het land werken, zegt Karine Moykens van Interfederaal Comité Testing & Tracing in "De ochtend" op Radio 1. Op het moment dat een arts vaststelt dat u besmet bent, krijgt u een code die u moet ingeven in de app. Die stuurt dan een melding naar iedereen die bij u in de buurt is geweest. Die mensen moeten op hun beurt contact opnemen met hun huisarts. De mensen met wie u in contact bent geweest, zullen niet weten wie u bent en ook niet waar ze met u in contact zijn geweest.

Volgens Moykens zal de privacy van de burgers op die manier zeker gegarandeerd zijn. "We hebben voor het meest veilige systeem gekozen dat momenteel ontwikkeld kan worden. Je hebt enerzijds het besturingssysteem van je smartphone, daar bovenop ligt bluetooth en daar bovenop ligt het systeem dat men DP3T noemt", legt Moykens uit. "Het is een systeem dat ook gebruikt wordt in Nederland, Duitsland en Zwitserland, toch landen waarvan iedereen weet dat de privacy hoog in het vaandel wordt gedragen. Het is exact dat Duitse platform dat we gaan overnemen, we gaan het warm water niet heruitvinden." (De tekst gaat voort onder de foto.)

Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing en Tracing.

Vrijwillig

De app blijft wel vrijwillig, de vraag is dan ook of genoeg mensen hem zullen installeren. Volgens een bevraging van VIAS zou 37 procent van de Belgen daartoe bereid zijn. In Vlaanderen zou 55 procent hem installeren, geeft een andere studie aan. "Zodra je een voldoende hoog percentage krijgt, is de app zeker en vast relevant", vindt Moykens.

"We gaan zeker en vast ook duidelijk moeten maken aan de bevolking wat het voordeel is", zegt Moykens. Ze verwijst naar de culturele of sportevementen waar we steeds meer naartoe zullen gaan. "Dan wordt het een pak moeilijker om perfect aan te geven met wie we contact gehad hebben."

Naast de app zal ook het systeem van manuele contactopsporing blijven bestaan, zegt Moykens nog.

Beluister het volledige gesprek met Karine Moykens in "De ochtend":

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen