Prijzen van huizen en (zeker die van) appartementen blijven stijgen in volle coronacrisis 

De coronacrisis heeft een grote impact op de verkoop van huizen en appartementen. Het aantal transacties daalde in mei met 30 procent. Maar de prijzen van huizen en vooral van appartementen blijven stijgen.

Door de coronamaatregelen konden geïnteresseerde kopers wekenlang geen huizen of appartementen bezoeken. Makelaars mochten ook niet langskomen om de waarde van een pand te bepalen of voor een fotoshoot. Het gevolg: het aantal transacties daalde in april met 23,8 procent, in mei zelfs met 29,7 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. Sinds juni lijkt de vastgoedmarkt zich te herstellen. De verkoop van huizen en appartementen ligt in die maand 8,4 procent hoger dan in juni vorig jaar.

Maar de coronacrisis vertaalt zich voorlopig niet in lagere prijzen. De gemiddelde prijs van een woonhuis in ons land bedraagt 267.040 euro, 1,9 procent of 5.000 euro meer dan het jaargemiddelde van 2019. De prijs van appartementen stijgt nog forser. Gemiddeld betaalt u voor een appartement 242.024 euro, 5,9 procent of 14.000 euro meer dan in 2019.

Dit is een verrassing. Veel mensen gingen ervan uit dat de prijzen zouden dalen. Het tegendeel is waar

Bart Van Opstal, Federatie van Notarissen

"Dat komt omdat er meer vraag is naar appartementen", zegt Bart Van Opstal van de Federatie van Notarissen. "Die tendens was al ingezet in het begin van het jaar maar heeft zich duidelijk voortgezet tijdens de coronacrisis. We zien ook dat de wat duurdere appartementen, vooral de nieuwbouw, in de lift zitten. Dat verklaart waarom de prijzen van appartementen sneller stijgen dan die van huizen."

"Appartementen worden vooral gekocht door investeerders-verhuurders en door oudere mensen", zegt Frank Vastmans, vastgoedeconoom aan de KU Leuven. "Investeerders kopen appartementen vaak als belegging, om hun geld inflatiebestendig vast te leggen. Oudere mensen kopen een appartement om kleiner te gaan wonen. Beide groepen hebben vaak een ruimer budget dan startende gezinnen en ook dat verklaart waarom de prijzen van appartementen sneller stijgen."

Corona-correctie?

Of de vastgoedprijzen helemaal immuun zijn voor een corona-correctie, is nog lang niet zeker. "Het is niet duidelijk of het stijgend aantal transacties in juni een tijdelijke inhaalbeweging of een duurzame heropleving is", zegt Van Opstal. "Als de werkloosheid de komende maanden zal stijgen, is de kans groot dat er minder vastgoed gekocht en verkocht wordt. En ook de evolutie van de rentevoeten zal een invloed hebben op de transacties en de prijzen."

Meest gelezen