Afbraak verouderde windturbines gestart in Gentse haven

In de Gentse haven is energieleverancier ENGIE gestart met de afbraak van 1 van 2 verouderde windturbines. De turbines staan al 17 jaar in de haven. Er komen 3 nieuwere, grotere en betere windturbines in de plaats. De afbraak van zo'n windturbine neemt zeker twee dagen in beslag en is allesbehalve evident.

"De windturbine die afgebroken wordt, heeft een hoogte van 85 meter en een zeer brede wiekdiameter. Het zal twee dagen duren om die turbine volledig te ontmantelen. Vandaag komen de volledige rotor (nvdr het deel waar de wieken aan hangen) en nog twee torenelementen naar beneden. Morgen volgen dan nog een deel van de toren en de rest van de turbine", legt werfleider Pieter Jagers van ENGIE Electrabel uit. 

De nieuwe windturbines zullen samen meer dan 5 keer meer energie per jaar produceren dan de verouderde

Werfleider Pieter Jagers van ENGIE Electrabel

Wim Robbertsen van bedrijf Business in Wind werkt mee aan de afbraak van de windturbines: "Afbreken is vaak lastiger dan iets opbouwen. Zware delen zoals de rotor en de wieken vanuit de hoogte naar beneden krijgen, is een hachelijke onderneming", legt Robertson uit. "Dat moet je in 1 keer goed doen."

Lees verder onder de foto.

"Van beneden naar boven is gemakkelijker want dan kan je zo'n onderdeel nog eens even terug op de grond zetten en nog eens opnieuw proberen", legt Robertssen nog uit. "Maar we zijn hier met een zeer professionele en ervaren ploeg die alles in goede banen kan leiden. Morgen rond de middag moet alles weg zijn."

Het is echt soms millimeterwerk. Er zitten heel lange grote bouten in en dat geeft weinig speling om te manoeuvreren
Wim Robertssen van bedrijf Business in Wind

Hergebruik oude windturbines

Wat gebeurt er met de oude windturbines? "Degene die we vandaag afbreken, is verkocht aan een Nederlandse klant die de windturbine verhuist naar Italië. Het is de bedoeling dat die daar nog een 15-tal jaar kan meegaan." Alle bestaande funderingen van de oude windturbines blijven bestaan en worden hergebruikt voor de bouw van de nieuwe turbines: "We doen ons best om zo duurzaam mogelijk te werk te gaan." De tweede verouderde windturbine zal het einde van dit jaar ontmanteld worden en krijgt ook een nieuw leven binnen Europa.

Groene energie

Anne-Sophie Hugé, woordvoerder van ENGIE Electrabel: "We willen groenere en lokalere energie. We hopen zo ook de overgang naar een koolstofneutrale toekomst te versnellen. Het is de bedoeling dat we met de nieuwe windturbines ongeveer 11.000 gezinnen kunnen voorzien van elektriciteit." 

De drie nieuwe windturbines zullen gebouwd worden in de loop van volgend jaar op het terrein van de biomassacentrale van ENGIE in Rodenhuize.

Meest gelezen