Videospeler inladen...

Loonsverhoging van gemiddeld 6 procent voor zorgpersoneel: regering pakt uit met sociaal akkoord van 600 miljoen

De federale regering gaat in twee jaar tijd 500 miljoen euro extra investeren in een loonsverhoging voor zorgpersoneel. Dat is vastgelegd in het ontwerp van een nieuw sociaal akkoord, dat is besproken met vakbonden en werkgevers. Voor de meerderheid van het zorgpersoneel betekent de investering een loonsopslag van gemiddeld 6 procent. Er gaat in die twee jaar ook 100 miljoen euro naar betere arbeidsomstandigheden, zoals stabielere uurroosters. 

Een nieuw akkoord over de lonen en werkomstandigheden van het zorgpersoneel tegen 21 juli. Dat was de belofte van de minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD), na verschillende acties van het personeel halfweg juni. 

Het moest alvast “structureler” dan de horecacheque van 300 euro die ziekenhuispersoneel en thuisverplegers krijgen, daarover waren vakbonden en koepels duidelijk. En de regering lijkt woord te houden: na overleg met vakbonden en werkgevers pakt ze uit met een investering van 600 miljoen euro voor de komende twee jaar. 

6 procent extra loon

500 miljoen euro daarvan gaat naar een loonsverhoging voor het zorgpersoneel dat vanuit de federale overheid wordt betaald, vooral ziekenhuispersoneel en thuisverplegers dus. Voor de overgrote meerderheid van dat personeel komt de investering neer op een loonsverhoging van gemiddeld 6 procent.

"Sommigen zullen een opslag van 4 à 5 procent krijgen, anderen van 8 of 9 procent", zegt minister De Block. Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V), die de onderhandelingen mee leidde, spreekt zelfs van uitschieters tot 15 procent. 

Beginnende verpleegkundigen gaan 280 euro bruto extra per maand verdienen

Margot Cloet, bestuurder van koepel Zorgnet-Icuro

Zeker voor beginnend personeel worden jobs in de zorgsector aantrekkelijker. Voor hen horen we ook een concreet bedrag. "Beginnende verpleegkundigen gaan 280 euro bruto extra per maand verdienen", maakt Margot Cloet van de koepelorganisatie Zorgnet-Icuro zich sterk.

Niemand zal moeten inboeten, want wie slechter af is in het nieuwe systeem kan kiezen om zijn huidige loon te houden. Op termijn wordt ook een "volwaardige dertiende maand" beloofd, al worden daarover geen details gegeven. De koepel en de vakbonden schuwen de grote woorden alvast niet, en spreken van een "historisch akkoord".

Hoe worden de lonen verhoogd en is 500 miljoen euro écht zo veel geld?

De lonen van zorgpersoneel zullen aangepast worden om mensen meer te betalen naar het werk dat ze effectief doen, en niet enkel op basis van bijvoorbeeld hun diploma.

Daarvoor wordt gewerkt met een systeem waarin de bepaalde zorgfuncties worden gekoppeld aan een bepaald loon. Dat nieuw "functieclassificatiesysteem" heet IFIC. 

Die oefening met nieuwe "weddeschalen" of "barema's" begon al bij het vorige sociaal akkoord (tussen 2018 en 2020), en zou over een lange periode worden uitgerold, in verschillende fasen. Maar nu is beslist om de nieuwe weddeschalen, en dus de loonsopslag, in twee jaar tijd volledig in te voeren. 

In totaal gaat het om een aanzienlijk bedrag, zeker als je het vergelijkt met het vorige sociaal akkoord. Toen werd 163 miljoen euro geïnvesteerd in de lonen van het zorgpersoneel. 

3 weken vakantie

Daarnaast is er voor 100 miljoen euro voorzien voor betere werkomstandigheden. Daarover moet nu nog verder worden overlegd tussen werkgevers en werknemers, maar het gaat bijvoorbeeld over de vakantieregeling, zodat zorgpersoneel drie weken na elkaar vakantie kan nemen. Nu is dat maximaal twee weken. 

Een ander belangrijk werkpunt zijn de uurroosters: als het overleg dat toelaat, zullen die roosters zo vroeg mogelijk worden vastgelegd, en nog enkel last-minute aangepast kunnen worden als het niet anders kan. 

Extra personeel

Het pakket komt bovenop het zogenoemde “zorgpersoneelfonds” van jaarlijks 400 miljoen euro, waarvoor het parlement eerder al het licht op groen zette. “Meer handen aan het bed” was daarbij de slogan, en over de verdeling van het geld zijn nu extra afspraken gemaakt in het akkoord vandaag. 

Zo komen er hogere “personeelsnormen”, wat betekent dat er meer personeel per patiënt kan worden voorzien. In de ziekenhuizen komt het neer op ongeveer 4.000 extra personeelsleden, omgerekend één extra verpleegkunde per dienst. 

Tien procent van het budget gaat naar opleidingen, zodat bijvoorbeeld meer zorgkundigen kunnen omgeschoold worden tot verpleegkundigen. Maar ook mensen buiten de zorg, of mensen met een werkloosheidsuitkering, zouden een zorgopleiding kunnen krijgen, zegt minister Muylle. "De uitdaging is nu nog om genoeg mensen te vinden", klinkt het bij collega Maggie De Block. 

Druk op Vlaamse regering

De loonsverhoging geldt voorlopig niet voor Vlaamse werknemers, zoals het personeel in woonzorgcentra. En eerder kreeg het Vlaamse personeel ook al geen horecacheque. Het ontwerpakkoord zet dus meteen druk op de Vlaamse regering om ook met geld over de brug te komen. 

"Ook voor de Vlaamse regering is de realiteit voor de werknemers in de sectoren die onder haar bevoegdheid vallen bikkelhard", reageert de christelijke vakbond ACV Puls meteen. De vakbond vraagt hogere lonen en een lagere werkdruk voor het Vlaamse personeel, en heeft morgen een overleg met onder andere minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). 

Bekijk een reportage met daarin de reactie van ACV Puls en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

"In de Vlaamse sectoren, waaronder de woonzorgcentra, werken nog eens bijna 130.000 medewerkers", zegt ook Zorgnet-Icuro, de koepel voor onder andere de vzw-woonzorgcentra. Ook zij nemen vanaf morgen deel aan het sociaal overleg op Vlaams niveau. "We hopen van harte dat Vlaanderen een even grote inspanning zal doen. Zoniet zal er een ontoelaatbare discriminatie ontstaan tussen de verschillende zorgsectoren", klinkt het. 

Bekijk hier de reactie van Margot Cloet van Zorgnet-Icuro:

Videospeler inladen...

Meest gelezen