VS wil buitenlandse studenten weg als universiteiten alleen online lesgeven

De Amerikaanse federale Migratie- en Douanedienst heeft richtlijnen uitgevaardigd tegen buitenlandse studenten die les volgen aan instellingen waar alleen online wordt onderwezen. Ze zullen naar een andere universiteit moeten of anders worden ze het land uitgezet. De Amerikaanse onderwijswereld reageert ontzet. 

Oproep

Vlaamse studenten die in de VS studeren of dat van plan zijn, horen we graag. Stuur een mailtje naar oproep@vrtnws.be

Buitenlandse studenten in de VS dreigen te worden uitgewezen als hun instelling volgend schooljaar alleen online lessen aanbiedt. Dat heeft de Amerikaanse migratiedienst beslist. De studenten moeten in elk geval naar een andere universiteit of hogeschool die wél lessen aanbiedt op de campus zelf. Nieuwe buitenlandse studenten die zich inschrijven aan instellingen die alleen online lessen aanbieden, zullen geen visum krijgen. De maatregel verhoogt de druk op de universiteiten om hun campus te heropenen, ondanks het stijgend aantal coronabesmettingen onder jongvolwassenen. 

Door de coronapandemie en de daaropvolgende lockdown, zijn ook in de Verenigde Staten heel wat onderwijsinstellingen overgeschakeld op afstandsonderwijs. Buitenlandse studenten kregen de voorbije maanden de toestemming om hun lessen ook online voort te zetten. Maar de coronacrisis houdt aan en onder meer de beroemde Harvard University in Boston is een van de universiteiten die net had aangekondigd dat de lessen ook volgend academiejaar alleen online zullen doorgaan. 

Dilemma voor studenten

De maatregel zet honderdduizenden buitenlandse studenten voor een dilemma. Ze zijn de voorbije maanden vast komen te zitten doordat vluchten naar huis waren geschrapt. Met de nieuwe opstoot van het coronavirus in de VS is het niet vanzelfsprekend om elders in de VS te gaan studeren. De maatregel blijft ook van kracht wanneer er in de loop van het academiejaar noodgedwongen zou worden overgeschakeld op online lessen. 

De onderwijswereld reageert ontzet op de aankondiging. Veel Amerikaanse universiteiten leven van de inbreng van buitenlandse studenten, die meer betalen voor hun studie. De Amerikaanse Onderwijsraad noemt de richtlijnen "angstaanjagend" . Ze zegt dat ze zullen leiden tot verwarring, net op het ogenblik dat scholen scenario's opmaken om veilig te heropenen. De internationale onderwijskoepel NAFSA vindt dat scholen zelf moeten kunnen beslissingen nemen. Ze zegt dat de richtlijn de gezondheid van de buitenlandse studenten en de hele studentengemeenschap in het gedrang brengt. 

Broeihaarden van kritiek

President Trump drong er al op aan dat de scholen en universiteiten opnieuw zouden overschakelen op normale lessen. Net nadat deze richtlijnen werden uitgevaardigd, herhaalde Trump op Twitter dat de scholen in de herfst opnieuw moeten openen. Volgens hem willen de Democraten de scholen dichthouden "om politieke redenen, niet omwille van gezondheidsredenen. Ze denken dat het hen zal helpen in november (bij de verkiezingen, red.) . Verkeerd. De mensen hebben dat door." Trump ziet de universiteiten als broeihaarden van kritiek tegen zijn beleid. Tegelijk wil hij de rem zetten op buitenlanders die in de VS komen studeren of werken. Het voorbije academiejaar kregen er 400.000 buitenlandse studenten een visum, 40 procent minder dan het jaar voordien. 

Bij de Democraten werd meteen fel gereageerd. Senator Bernie Sanders zegt dat de "wreedheid van dit Witte Huis geen grenzen kent en dat studenten moeten kiezen: hun leven wagen door naar de les te gaan of worden uitgewezen."

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen