Videospeler inladen...

Hoelang duurt het vooraleer plastic de Scheldemonding bereikt? Wetenschappers zoeken het uit

Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen gooien vandaag voor de tweede keer plastic in de Schelde. Ze willen weten hoe het plastic zich verplaatst en hoelang het duurt vooraleer het de Noordzee bereikt. 

Het plastic dat de wetenschappers gebruiken is fluorescerend en springt meteen in het oog. Het wordt vandaag losgelaten op 3 plaatsen langs de Schelde: Wintam, Dendermonde en Melle. Dat gebeurt zowel bij hoog- als bij laagtij. 

"We willen nagaan hoe plastic voorwerpen zich in de rivier gedragen", legt bioloog Bert Teunkens uit. "We kijken hoelang het duurt vooraleer de voorwerpen de Noordzee bereiken en wat de invloed is van de getijden." 

We kijken hoelang het duurt vooraleer de voorwerpen de Noordzee bereiken en wat de invloed is van de getijden.

Bert Teunkens, Onderzoeksgroep Ecosysteembeheer Universiteit Antwerpen

In december vorig jaar hebben de wetenschappers ook al eens plastic in de Schelde losgelaten. "Er stroomde toen meer water door de Schelde", zegt Teunkens. "We verwachten dat het plastic zich nu anders zal gedragen."

Uniek nummer

De 1.000 plastic voorwerpen die vandaag in de Schelde gegooid worden, hebben net als in december een uniek nummer waardoor ze makkelijk geïdentificeerd kunnen worden. Ook hebben sommige opnieuw een GPS-zendertje. Dat maakt het mogelijk de voorwerpen vanop afstand te volgen.   

Om de voorwerpen nog beter te kunnen volgen, zijn sommige deze keer ook uitgerust met een akoestische tag. De tag stuurt signalen uit die worden opgepikt door een netwerk van onderwaterontvangers.  

Hulp van burgers

De wetenschappers roepen burgers op hen bij hun onderzoek te helpen. Teunkens: "Mensen die onze fluorescerende voorwerpen zien liggen op oevers, kunnen dat melden op onze website. We vragen hen wel de voorwerpen terug te leggen zodat ze hun reis kunnen voortzetten." 

Van de voorwerpen die in december vorig jaar in de Schelde werden losgelaten, is 10 procent minstens één keer teruggevonden. Dat gebeurde zowel op de oevers van de Zeeschelde (België) als op de oevers van de Westerschelde (Nederland). Op 23 juni werd zelfs een voorwerp teruggevonden aan de Belgische kust, op het strand tussen Oostende en Bredene.   

Meer informatie over het onderzoeksproject van de Universiteit Antwerpen is te vinden op de website zeroplasticrivers.com.

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen