Radio 2

Looienaar bundelt cinemageschiedenis Tessenderlo in boek: "Hoogdagen voor cinema zijn voorbij"

Wouter Theunis uit Tessenderlo heeft een boek geschreven over de geschiedenis van de lokale cinema van zijn gemeente. "Te loat zee Boes" heet het werk, verwijzend naar stomme films en de begeleidende muziek. "Een uit de hand gelopen eindwerk", vertelt Theunis. Hij studeerde communicatiewetenschappen, waarbij filmgeschiedenis aan bod kwam. 

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. Hun reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangt de Limburger uit deze zomer? Wat houdt hem bezig? 

Pal in het centrum van Tessenderlo, onder de Sint-Martinus kerktoren waar vroeger bioscoop "The Movies" lag, vertelt Wouter Theunis hoe belangrijk de lokale cinema wel was voor het sociale leven in het begin van de vorige eeuw. "Het was de plaats waar mensen of verliefde koppeltjes afspraken en elkaar tegenkwamen. Iedereen ging veel vaker naar de film. Het was dan ook geen uitzondering als er meerdere bioscopen waren in een stad. Nu ligt de filmzaal vaak buiten het centrum, maar vroeger waren de mensen nog niet zo mobiel." 

De lokale bioscoop was vroeger dé ontmoetingsplek

Wouter Theunis

Omdat de lokale cinema's zo'n interessante rol spelen in het verleden, heeft Wouter er dan ook zijn masterproef communicatiewetenschappen aan gewijd. "Te loat zee Boes" is de titel van dat werk. "De naam verwijst naar de periode van de 'stomme' films waarin niet gesproken werd", verklaart Theunis. "Die werden vaak begeleid met live muziek. Dat liep ook wel eens fout en dan vielen de muzikanten bijvoorbeeld te laat in. Boes riep dan altijd "te loat" door de zaal." Boes is de roepnaam van Jozef Thomas, die de film in Tessenderlo introduceerde. Hij opende er in 1919 de eerste zaal. 

Nieuwe initiatieven

The Movies is al lang verdwenen uit het Looise straatbeeld. In het pand vind je nu een winkel. "Als ik ernaar kijk, krijg ik natuurlijk een nostalgisch gevoel", zucht Theunis. "De hoogdagen van de cinema zijn voorbij. Er is niet veel aan te doen, maar ik vind het jammer natuurlijk." 

Hopelijk weer meer proeven van hoe het vroeger was

Wouter Theunis

Toch leeft de kleine cinema hier en daar wel weer op. Dat merkt Theunis zelf ook op. "In Brussel en Duffel worden oude bioscopen gerenoveerd.  Dat worden dan wel eerder kunstencentra waar ook films vertoond worden. Sommige bioscopen zijn nooit verdwenen, zoals The Roxy Theatre in Koersel." Ondertussen is Theunis hoopvol voor een nieuwe zaal in Hasselt. "Ik heb gelezen dat daar sprake van is", zegt hij blij. "De glorietijd komt niet meer terug, maar wie weet kunnen we in de toekomst iets meer proeven van hoe het vroeger was." 

(Bekijk hier nog enkele foto's)

Radio 2

Meest gelezen