Belga Image/NICOLAS MAETERLINCK

Kinderen Jan Hoet stippelen wandeling uit langs kunstwerken uit het archief van hun vader

Gent pakt uit met een zomerse wandeltip: de Jan Hoet-wandelroute. Het is een wandeling langs verschillende Gentse winkels en horecazaken. In de etalages hangen allerlei kunstwerken uit de privécollectie van de overleden kunstenaar en curator Jan Hoet. Het gaat om meer dan 300 werken. 

Het initiatief komt van de kinderen van Jan Hoet. Tijdens het opruimen van hun ouderlijk huis, na het overlijden van Jan Hoet in 2014, stootten ze op verschillende hebbedingen die hun vader jarenlang verzameld had. Dat resulteerde in een heuse collectie die ze begin dit jaar zijn beginnen te archiveren. “We zitten nu halverwege en hebben een 300-tal mooie kunstwerkjes die we deze zomer over de hele stad willen verspreiden,” legt Jan Hoet Jr uit. 

Broodzak van Panamarenko

Heel uiteenlopende zaken: “Dat gaat van een broodzakje met een tekening van Panamarenko op tot een gesigneerde CD van Frank Zappa. Of bijvoorbeeld een bedanking van een kunstenaar met een ets op.” Duidelijk verschillende dingen. “We hebben geen selectie gemaakt van bekende of onbekende kunstenaars of eventuele waarde. We hebben vooral rekening gehouden met wat het voor hem persoonlijk betekende,” zegt Hoet Jr. 

Niet enkel in centrum Gent

300 werken tentoonstellen betekent ook zoveel plaatsen vinden om dat te kunnen doen. De Stad Gent en Jan Hoet Jr zochten winkels en horecazaken waar ze de werken in de etalage konden presenteren. De aaneenschakeling van etalages vormt een route door Gent. “Het is tof dat de route zich organisch over de hele stad verspreidt, niet enkel in het centrum,” vindt de zoon van Jan Hoet, “alles in één keer zien, zal niet lukken denk ik. Maar het is leuk dat je af en toe werken kunt tegenkomen, en ook niet erg als je niet alles gezien hebt.” 

Het is een mooie herinnering aan m'n vader, ik koester de werkjes allemaal

Zit er voor Jan Hoet Jr misschien een favoriet werk bij? “Nee, voor mij gaat het om het geheel, het is een mooie herinnering aan m’n vader. Het was zo leuk om met die archivering bezig te zijn, ik koester de werkjes allemaal.” De route en meer info vind je terug op een plannetje. Dat is te verkrijgen in de Gentse winkels en horecazaken. 

Meest gelezen