Vluchtelingenkamp voor inwoners die voor het extremistische geweld zijn gevlucht.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

180 lichamen gevonden in Burkina Faso: Human Rights Watch vraagt onderzoek naar "buitengerechtelijke executies"

In het noorden van Burkina Faso zijn de voorbije maanden 180 lichamen van mannen gevonden. Ze werden gedumpt langs wegen, onder bruggen of in het veld. Veel wijst erop dat de mannen het slachtoffer werden van buitengerechtelijke executies waarbij regeringstroepen betrokken waren, zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Groepen van 3 tot 20 lichamen van mannen, zo'n 180 in totaal, werden de voorbije maanden gevonden in en rond de noordelijke stad Dzjibo. Het gebied is de voorbije jaren het epicentrum van gewelddadige aanvallen door jihadistische groeperingen.   

De lichamen werden begraven door bewoners van het gebied. De meeste slachtoffers zouden behoren tot de Peul of Fulani, een bevolkingsgroep in Burkina Faso en het grootste nomadenvolk van West-Afrika. De jihadistische groeperingen rekruteren vooral bij de Peul. Burgers uit die bevolkingsgroep worden dan ook vaker opgepakt door het leger op verdenking van jihadisme.

Human Rights Watch vermoedt de betrokkenheid van het Burkinese leger bij de schijnbare executies. De mensenrechtenorganisatie vraagt dat de regering van het West-Afrikaanse land een onderzoek instelt.

Extremistisch geweld

Burkina Faso wordt, in navolging van buurlanden Mali en Niger, geplaagd door moslimextremisme. Sinds 2015 vinden er geregeld jihadistische aanvallen plaats, onder meer op politieposten en kerken, vooral in het noorden, maar ook in het oosten van het land. Meer dan een half miljoen mensen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen.

Het extremistische geweld, agressief beantwoord door de overheid, komt nog bovenop de vele andere problemen waardoor de hele Sahel-regio wordt geteisterd: extreme armoede en honger, mensensmokkel, klimaatproblemen en een bevolkingsexplosie. 

Meest gelezen