dennisvdw

Al bijna 350.000 processierupsen opgegeten door mezen in Meerhout: "Een onverwacht succes"

In Meerhout zijn er al bijna 350.000 processierupsen opgegeten door mezen. Deze zomer besloot de provincie Antwerpen om rupsen te bestrijden met biologische vijanden zoals mezen. Dat blijkt in de gemeente Meerhout goed te werken. "Het is een onverwacht succes", zegt schepen Fons Hannes.

Om de processierupsen te bestrijden, werden er in verschillende gemeenten nestkastjes opgehangen. In Meerhout werden er 436 pimpel- en koolmezen geboren in die kastjes. "Eén mees eet ongeveer 8.000 rupsen op. Dat maakt dat er in totaal zo'n 348.800 processierupsen zouden opgegeten zijn door de mezen. Het gaat daarbij wel om de jonge mezen die gevoederd worden in de nestkastjes. De cijfers zijn ook nog niet helemaal compleet, want we hebben nog niet alle nestkastjes nagekeken", zegt Fons Hannes.

De haartjes van processierupsen kunnen tot 7 jaar later last veroorzaken

Fons Hannes

Elke zomer veroorzaken processierupsen veel hinder. Als ze zich bedreigd voelen laten ze brandharen los, die huidirritatie of jeuk kunnen veroorzaken. Eind juli verpoppen de rupsen tot vlinder, maar niet alle overlast verdwijnt. "De haartjes van de rupsen kunnen tot 7 jaar blijven hangen in de nesten. Het is een probleem dat we dringend moeten aanpakken", zegt Hannes.

Flink budget

En voor het bestrijden van de rupsen, trok de gemeente al een flink budget uit. "We hebben de rupsen eerst proberen te bestrijden door nesten te verbranden of op te zuigen. Nu willen we op een biologische manier werken. Het is beter het probleem te voorkomen dan achteraf wat oplapwerk te verrichten. We hebben nu al ongeveer 25 000 euro uitgegeven aan de bestrijding", zegt de schepen.

Meerhout wil het succes van de actie ook naar volgend jaar doortrekken. "We willen volgend jaar nog meer nestkastjes ophangen. We hopen ook dat de mensen thuis meer nestkasten gaan hangen", klinkt het.

Meest gelezen