Nicolas Maeterlinck

Rechter dwingt Fedasil om tientallen asielzoekers op te vangen

Fedasil, dat de opvang van asielzoekers in ons land regelt, is de voorbije weken al tientallen keren veroordeeld. Dat schrijft De Standaard. Sinds half maart is het aanmeldcentrum voor asielzoekers door de coronamaatregelen gesloten en moeten mensen die asiel willen aanvragen eerst online een afspraak maken. Maar dat kan soms weken duren en intussen belanden veel mensen op straat. Meer dan twintig mensen trokken naar de rechter en krijgen nu gelijk

Half maart sloot het Klein Kasteeltje, het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Brussel, waardoor er niet langer asiel kon worden aangevraagd. Enkele weken later werd er een alternatieve procedure voorgesteld: kandidaat-asielzoekers moeten zich online aanmelden voor een afspraak en pas als de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) hen uitnodigt om de asielaanvraag te registreren, kunnen ze opvang krijgen. Op zo'n afspraak moesten sommigen soms weken wachten, waardoor ze vaak op straat belandden.

Sommigen onder hen stapten naar de rechtbank en kregen gelijk. Volgens de rechter lopen kandidaat-asielzoekers die op straat leven een gevaar om besmet te worden of anderen te besmetten en dus moet Fedasil meteen opvang verlenen aan wie zich als asielzoeker kenbaar maakt, ook al kan de aanvraag door de coronamaatregelen niet meteen geregistreerd worden. Sinds 26 juni gaat het om minstens twintig vonnissen. 

Vluchtelingenwerk Vlaanderen: "deze procedure werkt niet"

Vluchtelingenwerk Vlaanderen hoopt dat deze veroordelingen iets in beweging zetten. "Wij kaarten deze problemen al sinds maart aan, maar botsten de voorbije maanden telkens op een muur", klinkt het bij directeur Charlotte Vandycke. "Het is goed dat er maatregelen werden genomen om het eigen personeel te beschermen, maar deze procedure met online afspraken werkt niet: de drempels zijn veel te hoog en de mensen belanden wekenlang op straat."

Wij kaarten deze problemen al aan sinds maart, maar botsten de voorbije maanden telkens op een muur. 

Charlotte Vandycke, directeur Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Fedasil laat weten dat ze alles in het werk zetten om de achterstand zo snel mogelijk in te halen. Ze benadrukken ook dat de aangepaste aanmeldprocedure volgens hen de enige mogelijke manier was om alles veilig te laten gebeuren.  "Dankzij dit systeem is ons land in staat geweest om de registratie verder te kunnen zetten, terwijl er in andere landen zoals Frankrijk soms bijna een totale stop kwam", klinkt het. 

Meest gelezen