Videospeler inladen...

Belgische VN-resolutie voor hulp aan Syrische burgers botst op veto Rusland

Hulporganisaties mogen niet langer direct via de buurlanden hulp leveren aan burgers in rebellengebied in Syrië. Rusland, een bondgenoot van het Syrische regime Assad, heeft een voorstel van ons land verworpen in de Veiligheidsraad in New York. Hulporganistaties vrezen dat het regime-Assad de burgers in rebellengebied wil uithongeren, als drukkingsmiddel tegen de rebellen. 

België stelde samen met Duitsland voor dat hulporganisaties via buurlanden Turkije en Jordanië rechtstreeks voedsel en medicijnen konden blijven leveren aan burgers in rebellengebied.

Maar het regime van president Bashar al-Assad wil dat de hulp vanaf nu via grensposten gaat die in zijn handen zijn. Op die manier kan president Assad de internationale hulp naar de rebellengebieden volledig controleren en beperken. 

Koning Filip tijdens een bezoek aan de Veiligheidsraad in New York
BELGA

Beide landen zetten hun veto in tegen een voorstel van België en Duitsland, om de hulp voor een jaar te verlengen via twee grensovergangen.

De andere leden van de raad keurden het voorstel wél goed. Er rest nu nog tot vrijdag om een oplossing te vinden, maar de kans lijkt erg klein dat Rusland zijn verzet zomaar zal opgeven.

Syrische president Bashar al-Assad

Sinds 2014 mogen de Verenigde Naties humanitaire hulp leveren via grensovergangen in delen van Syrië die niet worden gecontroleerd door president Bashar al-Assad. Miljoenen Syrische burgers zijn afhankelijk van de noodhulp.

Hulporganisaties vrezen dat het regime van Assad burgers in rebellengebied zal uithongeren om de rebellen zo onder druk te zetten zich over te geven. 

Syrische burgers in rebellengebied dreigen slachtoffer te worden van Russisch veto
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De VN heeft ook net een rapport uitgebracht, waarin het de situatie in de provincie Idlib belicht, een van de laatste bolwerken van rebellen en jihadisten, tijdens de periode van november vorig jaar tot april dit jaar.

Tijdens een offensief van het Syrische regime, gesteund door Rusland, zijn heel wat oorlogsmisdaden en mogelijk ook misdaden tegen de mensheid gepleegd, stelt het rapport.

"Kinderen werden gebombardeerd op school, ouders werden gebombardeerd op de markt en patiënten in het ziekenhuis: hele families werden gebombardeerd terwijl ze op de vlucht waren", zegt Paulo Pinheiro, voorzitter van de VN-onderzoekscommissie voor Syrië. 

Volgens de VN vielen er tijdens het offensief meer dan 500 burgerslachtoffers. Eén miljoen mensen sloegen op de vlucht. Pas begin maart trad er een staakt-het-vuren in werking, onder impuls van Rusland en Turkije. "Tijdens deze militaire campagne hebben regeringstroepen en rebellen de oorlogswetgeving en de rechten van de Syrische burgers op flagrante wijze geschonden", zo staat in het rapport.

Herbekijk hieronder de journaalreportage over het voorstel van ons land en de stemming in de VN-Veiligheidsraad:

Videospeler inladen...

Meest gelezen