Arenda Oomen Fotografie

Betalingsuitstel woonkredieten verlengd tot eind dit jaar 

De regeling om de terugbetaling van een woonkrediet omwille van de coronacrisis uit te stellen, wordt verlengd tot eind december.

Aanvankelijk konden gezinnen en bedrijven tot eind oktober betalingsuitstel vragen voor hun woonkrediet of ondernemingskrediet. De regeling maakt deel uit van de 'financiële bazooka' die minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) samen met de banken bij het begin van de coronacrisis heeft uitgewerkt. Nu wordt het betalingsuitstel met twee maanden verlengd tot eind december. Dat geldt zowel voor wie het uitstel al is toegekend als voor wie het uitstel nog moet aanvragen. De aanvraag tot verlenging van het betalingsuitstel moet gebeuren tussen 1 en 20 september.

Niet iedereen kan vragen om de terugbetaling van zijn krediet even op pauze te zetten. Dit zijn de vier voorwaarden:

1. Je inkomen moet gedaald of weggevallen zijn door de coronacrisis: als gevolg van tijdelijke of volledige werkloosheid, doordat je je zaak hebt moeten sluiten, door overbruggingsmaatregelen of doordat je zelf het coronavirus hebt opgelopen. Bij koppels volstaat het dat het inkomen van één van de partners daalt of wegvalt door de coronacrisis.

2. Sinds 1 februari mag je geen betalingsachterstand hebben op het hypothecair krediet waarvoor je uitstel vraagt.

3. Het moet gaan over een lening die je bent aangegaan voor je enige woning die op dit moment ook je hoofdverblijfplaats in België is.

4. En de laatste voorwaarde is dat je alles samen niet meer dan 25.000 euro spaargeld mag hebben op je zicht- en spaarrekeningen en in je beleggingsportefeuille. Pensioensparen wordt hierbij niet meegeteld.

In totaal hebben de banken al aan 260.000 gezinnen en bedrijven een betaalpauze toegekend.

Meest gelezen