Oproerpolitie op de trappen van het parlement in Belgrado, Servië
AFP or licensors

Betogers bestormen parlement in Servië na strengere lockdownmaatregelen

In de Servische hoofdstad Belgrado is het gisteravond erg onrustig geweest. Demonstranten hebben het parlement bestormd en eisten het ontslag van president Aleksander Vucic. Ze zijn tegen de nieuwe lockdownmaatregelen en vinden dat de regering de cijfers over coronabesmetting manipuleert om politieke redenen. 

In Servië heeft president Aleksander Vucic gisteravond een nieuwe strenge lockdown afgekondigd. Die zou vrijdagavond ingaan en duren tot maandagochtend. Concrete invulling van de maatregelen is er nog niet, maar mensen zouden maximaal in groepjes van vijf mogen samenkomen en zaken zouden gesloten blijven.

Volgens president Vucic is dat nodig omdat er een nieuwe coronapiek dreigt. De voorbije 24 uur zijn er in Servië 13 mensen overleden en waren er 299 nieuwe besmettingen. Dat is een forse stijging. 

Anders dan bij de eerste lockdown in maart pikten veel Serviërs dat gisteravond echter niet en kwamen ze de straat op. In de hoofdstad Belgrado probeerde een groep betogers het parlement te bestormen en een aantal kon het gebouw binnendringen. Ook waren er rellen voor het gebouw van de staatsomroep en in andere steden in het land. 

Het ging er stevig aan toe: de politie zette de wapenstok en traangas in om de boze menigte te bedwingen. Er werden politiewagens in brand gestoken. Volgens officiële cijfers zijn er meer dan 60 gewonden gevallen, onder hen 43 politiemensen. Er zouden ook meer dan 20 betogers gearresteerd zijn. De overheid wijt de rellen aan "extreemrechtse relschoppers", maar het is duidelijk dat het ongenoegen in Servië veel dieper zit. 

(Lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Coronacijfers gemanipuleerd voor de verkiezingen?

Vanochtend vertelde Fabian Vendrig die in Belgrado woont aan "De ochtend" op Radio 1 dat de Serviërs niet langer geloven in de officiële cijfers en de aanpak van de coronacrisis door de regering. 

Volgens de oppositie is er geknoeid (met de cijfers) om de verkiezingsuitslag in juni te beïnvloeden

Fabian Vendrig in "De ochtend"

Dat was ooit anders: toen de eerste lockdown in maart werd afgekondigd, reageerden de Serviërs volgens Vendrig heel gedisciplineerd. Nochtans had Servië een van de meest strenge lockdowns in Europa.

Vanaf 6 mei werden die maatregelen plots flink versoepeld en opgeheven. Toevallig of niet gebeurde dat de weken voor de verkiezingen op 21 juni, die een klinkende overwinning waren voor president Aleksander Vucic. Er werden onder meer voetbalwedstrijden georganiseerd met duizenden onbeschermde toeschouwers en er was een tennistornooi van lokaal idool Novak Djokovic met uitgebreide foto- en handtekeningensessies. Nadien bleken veel mensen besmet tijdens die bijeenkomsten. 

(lees verder onder de foto:)

Servië maakt zich klaar voor een mogelijke tweede golf aan besmettingen.
AFP or licensors

Nu zit de regering opnieuw stevig in het zadel en wil ze blijkbaar de teugels opnieuw aanhalen, maar tegelijk voelen veel Serviërs aan dat de coronacrisis politiek gemanipuleerd is. Het is dan ook de vraag of ze dit weekend in "hun kot" gaan blijven, zeker omdat er goed weer aangekondigd is. 

"In maart was de bevolking nog erg gedisciplineerd en ze volgde de maatregelen. Het is maar de vraag wat het nu zal zijn, zeker nu er goed weer wordt voorspeld", aldus Vendrig.  

Herbekijk hier de reportage in "Het Journaal" over de protesten in Belgrado:

Videospeler inladen...

Meest gelezen