Olmo Peeters

Parket start onderzoek naar mogelijke marktmanipulatie bij modegroep FNG

Het parket van Antwerpen is een onderzoek gestart naar mogelijke marktmanipulatie bij modegroep FNG. De beurswaakhond FSMA had een dossier daaromtrent doorgestuurd. FNG is het modebedrijf boven onder meer de winkels Brantano en Fred & Ginger. De beurswaakhond heeft vragen bij enkele transacties in de jaarrekening van 2018, onder het vorig management.

Vorig jaar startte de beurswaakhond FSMA een onderzoek omdat er aanwijzingen waren van mogelijke marktmanipulatie onder het vorige management van FNG. Het onderzoek is gericht tegen de drie oprichters van de modegroep. Marktmanipulatie betekent kort gezegd dat een bedrijf foute info verspreidt of informatie achterhoudt, om een financieel slechtere toestand te verzwijgen voor investeerders of aandeelhouders. De beurswaakhond had vragen bij de jaarrekening van 2018. Daarin zijn enkele transacties met Aziatische partners te zien, waar de groep geld aan heeft verloren en waarover weinig transparantie is.  De beurswaakhond besliste daarom ook in mei van dit jaar om het aandeel van FNG te schorsen.

Nu besliste de beurswaakhond dus om het dossier over te maken aan het gerecht.  Er zijn intussen nog meer bezwarende elementen opgedoken, klinkt het. "Uit verder onderzoek, onder meer van de financiële informatie verstrekt door FNG, is recent gebleken dat het dossier een aantal nieuwe aanwijzingen van inbreuken bevat die eveneens bezwarend kunnen zijn voor het voormalige management van FNG", staat te lezen in een persbericht.

Het parket van Antwerpen bevestigt dat het het dossier heeft gekregen. Er is een opsporingsonderzoek gestart. Het zal nu bekijken wat het dossier precies inhoudt en of er voldoende bezwaren zijn om een eventuele vervolging voor de rechtbank te vragen. Modegroep FNG benadrukt intussen dat het onderzoek is gericht tegen de drie oprichters van FNG, niet tegen FNG Group zelf.

Slechte papieren

FNG gaat gebukt onder een zware schuldenlast. Het bedrijf is nu drie maanden beschermd tegen zijn schuldeisers, besliste de ondernemingsrechtbank van Mechelen eerder vandaag. Het bedrijf kondigde eind juni een zware herstructurering aan. 

Vorige week werd Paul Lembrechts, de voormalige gedelegeerd bestuurder van de VRT, aangesteld als nieuwe CEO van FNG. Op die manier verdween de oude top naar de achtergrond. 

Meest gelezen