Meer dan 60 doden door hevige regenval in het zuiden van Japan

Op het zuidelijke Japanse eiland Kyushu en het nabijgelegen Honshu zijn nu al zeker 61 mensen omgekomen door overstromingen en aardverschuivingen. Veel huizen en wegen zijn verwoest en de regering wil 3,6 miljoen mensen evacueren uit het gebied. 

Vooral de streken rond Fukuoka en Kumamoto op het eiland Kyushu zijn zwaar getroffen, evenals Nagano op het naburige hoofdeiland Honshu. Water- en modderstromen hebben een spoor van vernieling getroffen die doet denken aan oorlogstoestanden. Een kustweg is deels weggezakt in de oceaan en zeker een vrachtwagen is daardoor meegesleurd. (Lees verder onder de foto).

Delen van een kustweg zijn weggespoeld in Kyushu.
AFP or licensors

Officieel zijn er bij de watersnood nu al zeker 61 doden gevallen, maar dat aantal kan nog oplopen. Er zijn tientallen mensen vermist. Bovendien blijft het hevig regenen en zijn er steeds meer aardverschuivingen. De regering heeft tienduizenden militairen ingezet, maar de hulpverlening wordt bemoeilijkt omdat veel wegen weggespoeld zijn. De overheid wil 3,6 miljoen mensen uit het rampgebied evacueren, maar dat is niet verplicht. 

Dergelijke watersnood gebeurt wel vaker in het begin van de zomer als warme lucht van de Oost-Chinese Zee het zuiden van Japan bereikt. Kyushu is erg bergachtig en de lager gelegen gebieden staan dan erg snel onder water of modder dat van de hellingen afkomt. In juli 2018 vielen er in het zuiden van Japan bij gelijkaardige wateroverlast meer dan 200 doden, de meesten in de buurt van de bekende stad Hiroshima op Honshu.

Overigens zijn er de voorbije week meer dan honderd doden gevallen bij zware regenval en bijhorende ellende in het centrum van China. Vooral in de Yangtse-vallei met onder meer de stad Wuhan -ooit het epicentrum van de coronacrisis- is het waterpeil fors gestegen, maar dat is ook het geval in Chongqing en stroomafwaarts in de provincies Anhui en Zhejiang. 

Meest gelezen