Canvas

Koninklijke Bibliotheek van Brussel heeft boek met kaft in mensenhuid in de rekken: "Voelt of ruikt niet anders"

In de Koninklijke Biblioheek van Brussel ligt een boek waarvan de kaft gemaakt is van de huid van een mens. Het is één van de 50 boeken in mensenhuid die wereldwijd bestaan. "Het lijkt een boek als een ander, het voelt of ruikt niet anders, maar het heeft wel degelijk een kaft van mensenhuid."

"Het was niet ongebruikelijk in de negentiende eeuw om kaften te maken uit mensenhuiden", vertelt Michiel Verweij van de Koninklijke Bibliotheek van Brussel. "Vooral geëxecuteerde misdadigers of mensen uit de marge van de samenleving werden daarvoor gebruikt. Om mensen af te schrikken, of omdat de maker het vond passen bij de inhoud van het boek. Het strafrechtelijk dossier van een misdadiger bijvoorbeeld, dat na executie ingebonden werd in de huid van de misdadiger."

Bij het boek dat zich bevindt in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel is niet geweten van wie de gebruikte huid afkomstig is. "Het boek gaat over begraafplaatsen, het is dus mogelijk dat hiervoor huid is gebruikt van een onbekend lichaam in het mortuarium", aldus Verweij.

Deel van de geschiedenis

Het boek in mensenhuid in Brussel heeft geen opvallende geur of kleur. "Het is gewoon beige en het voelt of ruikt niet speciaal", vertelt Verweij. "Maar als je weet dat het gemaakt is van een mens, dan is het toch maar luguber."

Toch heeft Verweij er niet meteen problemen mee dat het boek bewaard wordt in de bibliotheek. "Het is een deel van de geschiedenis. Je mag de huidige normen niet projecteren op het verleden. Het boek maakt daar nu eenmaal deel van uit en je kan de geschiedenis niet vervalsen."

Bekijk hier de reportage die Canvas maakte over het boek in mensenhuid:

Meest gelezen