Bouwsector heeft te weinig werk in het verschiet: "Een btw-verlaging zou ons uit de crisis helpen"

De bouwsector vreest dat hij door de coronacrisis een sombere herfst maar vooral een moeilijk 2021 tegemoet gaat. Er komen sinds het uitbreken van de crisis maar weinig nieuwe bestellingen meer binnen, zodat veel bedrijven tegen het einde van het jaar zonder werk dreigen te vallen. 

Zeker in Limburg is de bouwsector één van de motoren van de economie. Op dit moment zijn vrijwel alle bedrijven nog volop aan de slag. Maar ze werken allemaal hun orderboekje af dat voor de coronacrisis is ingevuld. Volgens directeur Chris Slaets van de Confederatie Bouw Limburg heeft bijna de helft van de bedrijven niet meer genoeg bestellingen om de winter door te komen. Er komen nog altijd maar weinig bestellingen binnen, zowel van particulieren, de bedrijven als de overheden. Vooral het jaar 2021 kondigt zich daardoor somber aan.

Btw verlagen op eerste schijf

Volgens de Confederatie Bouw kan de overheid een stevig handje toesteken met een btw-verlaging. "Door de btw op de eerste schijf van 60.000 euro in een nieuwbouw te verlagen van 21 procent naar 6 procent zouden heel wat mensen kunnen overhaald worden om snel te beslissen tot investeren. Na de crisis van 2008 heeft die maatregel ook bewezen dat ie werkt," aldus Chris Slaets.

Doorwerken tijdens bouwvakantie?

Overigens start vrijdagavond de bouwvakantie in Limburg, al zal ook die volgens Chris Slaets niet helemaal verlopen zoals andere jaren. "Dit zijn uitzonderlijke omstandigheden en die vergen flexibiliteit. Sommige bedrijven zullen doorwerken tijdens de bouwvakantie, andere zullen de eerste dagen aan de slag blijven. De opdrachtgevers verwachten immers dat de werven worden afgewerkt. Iedereen heeft recht op zijn welverdiende vakantie, dus hopen wij dat werkgevers en werknemersafvaardigingen het daarover eens geraken."

Meest gelezen