"De rol van Aunty Entity in "Mad Max" was me op het lijf geschreven: wat een sterke vrouw!"

Op het podium was er alvast geen houden aan, maar Tina Turner droomde 35 jaar geleden van meer. Met spanning werd dan ook uitgekeken naar haar eerste echte grote filmrol in "Mad Max beyond Thunderdome" die midden juli 1985 in de VS in première ging. Mel Gibson kroop voor de 3e keer in de huid van Mad Max en Turner mocht zijn tegenstander, Aunty Entity, spelen. Als Aunty Entity bleef ze op het netvlies plakken en zong ze "We don’t need another hero" naar eeuwige roem. "Het was de prachtigste tijd van mijn leven", zou Turner later concluderen. Maar uiteindelijk primeerde haar zangcarrière op een leven als actrice.

Turner mocht niet alleen haar acteertalent tonen, iets wat ze al in mindere mate gedaan had een tiental jaren eerder als Acid Queen in de musicalfilm "Tommy", maar ook haar opvallende benen, nauwelijks gehuld in een maliënkolder-achtige jurk. Kortweg, een rol die haar op het lijf geschreven was.

AP1985

Regisseur George Miller: "Eigenlijk hebben we de rol geschreven met ‘iemand als Tina Turner’ in ons achterhoofd. Ook al was er tijdens het neerpennen van het script nog helemaal geen sprake van het feit dat we juist haar voor die rol zouden vragen. Toen we dan overgingen tot de casting, was de link met Tina natuurlijk snel gemaakt." (Multiglom, oktober 1985)

"Toen we het script schreven, hadden we er geen enkel benul van dat Tina geïnteresseerd zou zijn voor zo’n rol. Maar wat bleek? Ze was het wel degelijk." (Jet Magazine, juli 1985)

Tina Turner: "Ik wilde die film absoluut doen. Mijn haren geschoren, in die jurk en met mijn eigen schoenen die ik dan wel aan de 'look' moest aanpassen. En dan die wagen waarmee ik moest rijden. Ik voelde me een heuse heldin, ik was de heldin." (Promo-interview "All the best", 2004)

George Miller: "Het was zeker niet de bedoeling om van Aunty Entity een louter slecht karakter te maken. Iemand die gisteren nog een held was, kan nu een tiran zijn. Dat wilden we met die rol ook duidelijk maken. Aunty Entity was immers ooit een houvast voor haar gemeenschap, zij was het die Bartertown opgebouwd had, zij was de heldin van dat verhaal. Maar eens aan de top, veranderde haar houding. Die uitstraling vonden we onmiddellijk bij Tina Turner terug. Zij was gekend als een persoon met een eerder positieve instelling. Bij haar denk je niet aan iemand met duivelse plannen. Zo iemand hadden we nodig om die rol te spelen. Waardoor ze de rol de tragische invulling kon geven die we wilden." (Multiglom)

Tina Turner: "Entity kan niet anders dan een sterke vrouw zijn, omdat ze een groep mannen moet leiden in de heropbouw van een gemeenschap. In die zin voel ik me wel verwant met haar." (Promo-interview, juli 1985)

Het optreden van Turner werd alvast gesmaakt door filmrecensenten. Volgens filmwebsite Collider zette Turner "een verrassend professionele en genietbare vertolking" neer. "Wie het zeker verdient om extra vernoemd te worden, is Tina Turner. Ook al is ze vooral als zangeres gekend, toch is ze in deze rol erg geloofwaardig en komt ze als Aunty Entity erg krachtig over. Ze is een waardige tegenstander van Max", was te lezen op ReelViews. Digital Spy zag dan weer dat Turner "vaak van beneden uit gefilmd wordt om haar 'star quality' nog groter te maken, maar de kracht die ze uitstraalt kan de kijker er niet anders toe brengen dan gefascineerd door haar te zijn." Volgens nieuwswebsite LA Times "kookte Turner van dynamisme" in deze rol.

Tina Turner: "Het is altijd mijn droom geweest om te acteren. Het is alleszins mijn bedoeling om zowel een populaire als een professionele actrice te worden in het volgende stadium van mijn leven." (USA Today, juli 1985) Toch sloeg ze nadien een rol in "The color purple" af, omdat het script haar te veel deed denken aan de tegenkantingen die ze in haar eigen leven had gehad. Bovendien was ze in die periode niet uit de hitparades weg te slaan en richtte ze al haar aandacht op een wereldtournee.

Maar 35 jaar geleden kon men wel van Turner als actrice genieten in "Mad Max beyond Thunderdome", in een rol die haar een 'National Association for the Advancement of Colored People'-prijs opleverde in de categorie "Beste filmactrice":

Meest gelezen