VMM

Demer kan na 50 jaar eindelijk weer door Diest stromen na renovatie Grote Steunbeer

Vanaf volgend jaar starten de werken aan de oude sluis de "Grote Steunbeer" in Diest. Deze renovatie zorgt ervoor dat het water van de Demer na 50 jaar opnieuw écht door de stad kan stromen. 

Het water dat nu door de stad stroomt is niet afkomstig van de Demer. Nochtans heeft de Vlaamse Milieumaatschappij de Demer al opengelegd in 2016. Het water dat nu door de stad stroomt is afkomstig van de nabijgelegen Begijnenbeek. Dat komt doordat het waterpeil van de Demer zelf te laag ligt. Daarom starten vanaf volgend jaar de werken aan het sluizencomplex de Grote Steunbeer, daardoor zal de Demer terug door Diest kunnen vloeien. De renovatie zal ongeveer twee tot drie jaar duren, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Beleving

Rond de gerestaureerde Grote Steunbeer komt er bovendien een brug voor fietsers en voetgangers. De vernieuwing van het sluizencomplex de Grote Steunbeer moet de stad Diest nog beter beschermen tegen overstromingen. Ook de natuur in de omgeving moet met de renovatie een duwtje in de rug krijgen. 

Meest gelezen