Pixabay

Dierenarts in Kapelle-op-den-Bos geeft zwemlessen aan honden: "Niet elke hond kan zwemmen"

"Het is een misvatting te denken dat elke hond kan zwemmen", zegt Pieter Vanacker van dierenartsenpraktijk Anthemis in Kapelle-op-den-Bos. "Het zit 'em in de techniek". En dus geeft hij in z'n praktijk watergewennings- en zwemlessen aan honden die het nodig hebben.

Je hoort wel eens de stelling dat elk dier op vier poten kan zwemmen. Maar dat klopt niet zegt Pieter Vanacker aan Radio 2 Vlaams-Brabant : “Het gaat om een zwemtechniek. We ontvangen heel wat patiënten met klachten aan de rug omdat ze in hun jonge jaren heel veel gezwommen hebben in een vijver in hun buurt of thuis in een zwembad, en hun achterpoten niet gebruiken", zegt Vanacker. "En dat proberen we aan te leren: honden op de juiste manier leren zwemmen. Als een hond niet gewoon is om in het water te komen, te vallen of te springen, kan hij net als een mens in paniek geraken en blokkeren, met alle gevolgen van dien. Maar sommige honden kunnen niet zwemmen hoor, als je een Franse buldog in het water zou gooien, is er veel meer kans dat hij zinkt, dan dat hij boven blijft.”

Eerst de jacuzzi in, en net zoals bij kindjes worden zwemvestjes aangetrokken.

Maar honden leren zwemmen, hoe doe je dat? "Net zoals bij kindjes wordt een zwemvest aangetrokken. De hond gaat dan ook mee drijven op het water, waardoor het allemaal eenvoudiger wordt. En dat is ook gemakkelijk voor de begeleider, om de hond meer onder controle te houden", zegt Vanacker.

Opwarmen

"We warmen de honden eerst op in de jacuzzi, het water is daar 35 graden en dat is ideaal op de spieren op te warmen. En ook na de zwemsessie gaan ze er even terug in. En wij genieten als begeleider daar ook van, want het is aangenaam om mee even in de jacuzzi te zitten", lacht hij.

Meest gelezen