Radio 2

De IJzerbedevaart bestaat 100 jaar en vindt dit jaar uitzonderlijk plaats in september 

De IJzerbedevaart bestaat dit jaar 100 jaar en zal dit jaar op zondag 6 september worden gehouden. Hoe dat moet in coronatijd, moet nog worden bekeken. De IJzerbedevaart is een jaarlijkse herdenking van de Vlaamse soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog en speelde een belangrijke rol in het tot stand komen van de deelstaat Vlaanderen, zoals we die nu kennen. 

De IJzerbedevaart zal dus uitzonderlijk in september worden gehouden en niet op 11 november, zoals sinds 2013 gebruikelijk was. Daarmee keren de organisatoren terug naar de bron. De eerste IJzerbedevaarten vonden ook plaats in september. Ze werden op verschillende plaatsen gehouden, bij de graven van Vlaamse, gesneuvelde soldaten. Nadat de IJzertoren in Kaaskerke bij Diksmuide werd opgericht en plechtig geopend in 1930, werd dat de plaats van samenkomst. 

Nooit meer oorlog

Aan het front was de leiding van het Belgische leger Franstalig en voelden vele Vlaamse soldaten zich tweederangs. Vanuit het vaste voornemen om dit nooit meer te laten gebeuren ontstond de Frontbeweging. Het werd ook een van de boodschappen van de IJzerbedevaart. Op die manier werd de IJzerbedevaart een belangrijk symbool voor het verlangen naar een Vlaamse staat. Dat, samen met de boodschap "Nooit meer oorlog", waren de 2 grote drijfveren van de IJzerbedevaart.

Rijke, maar woelige geschiedenis

De IJzerbedevaart heeft een rijke, maar ook woelige geschiedenis. Dat 100 jaar IJzerbedevaart dit jaar slechts tot een 93e editie leidt, heeft te maken met de Tweede Wereldoorlog. Tijdens die oorlogsjaren werden ook bijeenkomsten georganiseerd, mét de Duitse bezetter, maar nadien werden ze in de telling geschrapt. In 1946 werd de IJzertoren opgeblazen en nadien vervangen door een nieuwe toren. Tot ontzetting van de bezoeker met eerlijke bedoelingen, kwam de bedevaart in de jaren '80 in een slechte reuk te staan, omdat op de vooravond neonazi's uit heel Europa verzamelden in Diksmuide. In 1996 kwam het - ook letterlijk - tot een botsing tussen de organisatie van de IJzerbedevaart en vertegenwoordigers van het Vlaams Blok. Met het trommelkorps van het Vlaams Nationaal Jeugdverbond voorop werd het podium bestormd. Er werden rake klappen uitgedeeld. Het Vlaams Blok scheurde zich af van de IJzerbedevaart en organiseerde een IJzerwake in het gehucht Steenstraete bij Langemark-Poelkapelle waar in 1915 de eerste Duitse gasaanval plaatsvond. 

Editie 2020

Aan de editie 2020 van de IJzerbedevaart wordt nog gewerkt. De organisatoren willen de samenkomst natuurlijk coronaveilig maken en er wordt nog bekeken hoe dat het best gebeurt. De drievoudige leuze Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid blijft overeind, maar directeur Peter Mouton wil de boodschap nog breder uitdragen en de jeugd bereiken. De organisatie denkt eraan de bedevaart minder statisch te maken, maar het gebied met de bezoekers te verkennen. "Een streek die niet alleen heel mooi is, maar waarin ook gevochten is. De confrontatie met de herinnering moeten we blijven aangaan." Mouton denkt ook aan het laten ontwerpen van vlaggen door bezoekers. Die vlaggen zouden de boodschap van vrede duidelijk moeten uitdragen. 

Meest gelezen