Videospeler inladen...

Ellen Andries maakt een film over haar ziekte endometriose: "Ik voelde mij dagelijks rotslecht, fysiek en mentaal"

Ellen Andries, een documentairemaakster uit Gent, lijdt al tien jaar aan endometriose, een ziekte die gepaard gaat met extreem pijnlijke maandstonden. Als het lang aansleept, kan het zelfs leiden tot onvruchtbaarheid. Samen met haar man Thomas Maddens filmde ze de vele moeilijke momenten tijdens haar ziekte. Andries wil met haar documentaire MyEndo het taboe rond endometriose doorbreken. Ze hoopt zo dat jonge vrouwen met gelijkaardige klachten in de toekomst veel sneller gehoord worden.

Wat is endometriose?

Als vrouwen menstrueren, verliezen ze bloed dat cellen bevat van het baarmoederslijmvlies (het endometrium). Dat bloed verlaat het lichaam via vaginale weg. Maar soms komt het ook in de buikholte terecht. De cellen van het baarmoederslijmvlies kunnen daar gaan woekeren en vlekken, cystes of knobbeltjes vormen. Dat kunnen ze ook doen op organen als de blaas, de urineleiders, de darmen of de eierstokken. Dit verschijnsel heet endometriose.     

Wat zijn de symptomen?

Endometriose kan hevige pijn veroorzaken. Die komt meestal op bij het menstrueren, bij het plassen of het ontlasten, en bij het hebben van seksuele betrekkingen. Andere symptomen van endometriose zijn vermoeidheid, en bloedverlies bij seksuele betrekkingen. 

Het taboe: endometriose

Voor Ellen zat er niets anders op dan een documentaire te maken over haar ziekte. Het feit dat er nog steeds te weinig over bekend is en dat één op tien vrouwen ermee te maken krijgt, overtuigden haar om haar verhaal te delen.

Videospeler inladen...

Ook vanuit wetenschappelijke hoek is er nog veel te weinig aandacht voor. Professor Christel Meuleman, gynaecologe aan het UZ Leuven, doet al jaren onderzoek naar endometriose. Zij is één van de weinige endometriosespecialisten ter wereld die deze ziekte onderzoekt. De gynaecologe roept op tot een vroege opsporing zodat jonge vrouwen met klachten sneller en beter geholpen kunnen worden.

Videospeler inladen...

Invloed op vruchtbaarheid

Een gewone vrouw heeft bij onbeschermd geslachtsverkeer 30 procent kans (per maand) om zwanger te geraken. Een vrouw met endometriose, ziet haar kans slinken tot 10 procent. Endometriose heeft dus een grote invloed op de vruchtbaarheid. Van alle vrouwen die met vruchtbaarheidsproblemen in ons land een ziekenhuis bezoeken, heeft een vierde (UZ Gent) tot de helft (UZ Leuven) endometriose. 

Ellen Andries wil absoluut vermijden dat andere meisjes zouden meemaken wat zij in haar puberteit heeft moeten doorstaan. "Om dit mogelijk te maken, moeten we eerst en vooral de pijnklachten serieus leren nemen", stelt Andries.

Videospeler inladen...

Hoe te behandelen?

Vrouwen die endometriose hebben, worden vaak behandeld met hormonale medicatie zoals de pil. Die medicatie legt de werking van de eierstokken stil, waardoor de menstruatie ophoudt en de endometriose niet verder kan toenemen. Endometriose kan in bepaalde gevallen ook verwijderd worden. Dat gebeurt via een kijkbuisoperatie (laparoscopie) waarbij het aangetaste weefsel met een speciale laser wordt verwijderd. 

Bovenop de pijnklachten kreeg Andries ook nog te horen dat haar kans om natuurlijk zwanger te worden erg klein was. Maar na een operatie en een ivf-behandeling lukte het haar om zwanger te worden.  Ze kreeg een dochter Jazz en zo heeft haar film onverwachts toch nog een happy end.  

Meest gelezen