Videospeler inladen...

"Overdreven, wat zij zeggen wisten we ook wel": viroloog Steven van Gucht reageert op kritiek van "early warners"

Moleculair bioloog Marc Wathelet en intensivist Philippe Devos hebben al vroeg gewaarschuwd voor de gevaren van COVID-19, maar werden weggezet als onheilsprofeten. Nu hebben zij veel kritiek op de aanpak van de coronacrisis. Steven Van Gucht is het niet eens met de twee en reageert in de studio van "Terzake".

De viroloog Steven Van Gucht is het niet eens met de analyse van verschillende early warners over het te laat ingrijpen om de coronacrisis te bestrijden. De early warners zijn mensen die begin dit jaar al waarschuwden voor de impact van het coronavirus, lang voor er sprake was van een lockdown.

"Ik vind de reactie van de early warners wat overdreven. Al wat ze zeggen, dat wisten wij ook. We hebben de situatie van in het begin heel ernstig genomen. Van in januari waren we er dag en nacht mee bezig en we hielden rekening met alle mogelijke scenario’s. In feite is alles mogelijk en niemand kon precies berekenen wat de impact van de coronacrisis zou zijn", zegt Van Gucht.

Volgens Van Gucht zouden we geen enkele dode gehad hebben, mocht er in januari al een lockdown afgekondigd geweest zijn. "Maar dat is heel makkelijk zeggen achteraf. Op het moment dat we de lockdown hebben afgekondigd, hadden we 560 besmettingen en drie doden. Dat is veel vroeger dan in Nederland of het Verenigd Koninkrijk. Dat was heel vroeg. We hadden ons eerste echt lokale geval op 1 maart. Op 13 maart zijn we in lockdown gegaan. Daar zitten twaalf dagen tussen. Een lockdown is nog nooit uitgevoerd in de Belgische of Europese geschiedenis. Dat doe je niet zomaar."

We hebben de zaak altijd heel ernstig genomen, maar we hebben nooit paniek willen zaaien

In het begin van de coronacrisis waren er nog niet veel besmettingen. "Je kan een lockdown niet zo maar beslissen op basis van honderd of tweehonderd gevallen. Op dat moment hadden we een andere strategie. Dat was het testen van mensen, ze thuis isoleren en de contacten traceren."

Steven Van Gucht legt uit dat toen duidelijk werd dat de gezondheidsinspecteurs het niet meer konden volgen, het geweer van schouder is veranderd.

"We hebben de zaak altijd heel ernstig genomen, maar we hebben nooit paniek willen zaaien. Dat is eigenlijk wat Marc Wathelet letterlijk zegt. Hij wil de mensen angst aanjagen, zodanig dat de mensen luisteren. Dat is niet de strategie die wij volgen. Dat kan even werken, maar dat duurt niet lang."

Bekijk hieronder het gesprek met viroloog Steven Van Gucht:

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reportage van "Terzake" met "early warners" Marc Wathelet en Philippe Devos:

Videospeler inladen...

Meest gelezen