Eén fietsdiefstal minder per week in Mechelen: "Mogelijk wel het gevolg van lockdown"

In de eerste helft van dit jaar is er in Mechelen gemiddeld één fiets per week minder gestolen dan in de eerste helft van vorig jaar. Het aantal diefstallen is al enkele jaren aan het dalen en dat zet zich dus voort. Al zou dat deze keer ook wel aan de lockdown kunnen te danken zijn, volgens burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD). 

In totaal werden in Mechelen in de eerste helft van het jaar 227 PV's opgesteld voor fietsdiefstallen. Daarnaast werden ook 23 fietsdieven op heterdaad betrapt. Daarmee lijkt de dalende trend van de voorbije jaren zich door te zetten.

Toch blijft het stadsbestuur voorzichtig, omdat de cijfers beïnvloed kunnen zijn door de lockdownperiode tijdens de coronacrisis. Dat zegt burgemeester Alexander Vandersmissen: "Mensen mochten alleen essentiële verplaatsingen maken. Dat merkten we ook in het aantal verkeersongevallen, woninginbraken en uiteraard ook diefstallen. Ik denk dat we pas op het einde van het jaar het totale beeld gaan hebben, maar we hopen in elk geval dat de dalende trend zich blijft voortzetten."

Lokfietsen

De stad Mechelen blijft in elk geval inzetten op preventie van fietsdiefstallen met ondermeer drie lokfietsen. Die hebben een ingebouwde GPS, zodat ze de fiets kunnen volgen. Als er een dief mee betrapt wordt, volgt er sowieso ook een huiszoeking om nog meer gestolen fietsen te zoeken. "Dankzij de inzet van patrouilles, camerabeelden en getuigen kon de politie het voorbije semester 23 verdachten op heterdaad betrappen, waarvan twee voor meerdere feiten”, zegt Vandersmissen. 

De meeste fietsdiefstallen gebeuren rond de beide stations in Mechelen en er worden ook meer fietsen gestolen in de zomer. 

 

Meest gelezen