Belga

Eén maand na heropening Antwerpse horeca: "We kunnen de sluitingsmaanden nooit meer inhalen"

Precies één maand geleden mochten cafés, restaurants en hotels opnieuw open na de lockdown. Om de veiligheid te garanderen, moesten er wel heel wat maatregelen nageleefd worden. Horeca-uitbaters op de Groenplaats blikken terug op de afgelopen maand. "We zijn blij dat we weer open zijn, maar die drie sluitingsmaanden kan je nooit meer inhalen", zegt Guido van Café De Kroeg.

Een maand geleden mochten horecazaken weer open. Dat onder strikte maatregelen. Zo moet het personeel mondmaskers dragen en alles regelmatig ontsmetten. Daarnaast moet er ook anderhalve meter afstand tussen verschillende bubbels gegarandeerd worden. "De maand is tegen alle verwachtingen in goed verlopen", zegt Guido. "De mensen houden zich wel aan de maatregelen. Ze zijn correct en nemen hun verantwoordelijkheid."

Uitbreiding terrassen

De stad Antwerpen besliste voor de heropening dat de horecazaken hun terrassen mochten uitbreiden. "Daar zijn we ontzettend blij mee. Een derde van de Groenplaats is nu gevuld met terrassen", voegt Guido toe. "Er zijn geen markten of evenementen meer op die plaats, dus konden we er zonder problemen onze terrassen zetten."

Dankzij de terrasuitbreiding hebben we toch heel wat klanten kunnen ontvangen

Eldee Heisterkamp

"De uitbreiding van de terrassen heeft ons enorm geholpen", zegt ook Eldee Heisterkamp die brasserie Hopps uitbaat. "Door de afstandregel moesten de mensen verder uit elkaar zitten en konden we dus minder mensen op ons terras zetten. Maar dankzij de uitbreiding, hebben we toch heel wat klanten kunnen ontvangen"

Sluitingsmaanden nooit meer inhalen

Door het coronavirus was de horeca bijna drie maanden gesloten. "We kunnen die maanden nooit meer inhalen, maar het is beter dan niets", zegt Guido. " We zijn wel heel blij dat we weer open kunnen en tot nu toe is het goed gegaan." 

Er zijn al wel enkele Duitse en Nederlandse toeristen, maar de grote toeristenstroom moet nog op gang komen

Mee Ran Van Uytsel

Mee Ran Van Uytsel, uitbaatster van eetcafé 't klokske op de Groenplaats, blikt tevreden terug. "De eerste dagen waren vrij rustig, nu voelen we dat er toch iets meer toeristen aankomen. Er zijn al een aantal Duitse en Nederlandse toeristen, maar de grote toeristenstroom is er nog niet", klinkt het. 

Openbare toiletten

Sinds deze week mogen de klanten van eetcafé 't klokske ook weer naar het toilet in het café. "Daarvoor moesten ze naar de openbare toiletten, maar dat was toch niet zo evident. We hebben er daarom voor gekozen om de toiletten te heropenen. We vragen de klanten om hun verantwoordelijkheid op te nemen en het hygiënisch te houden", zegt Mee Ran Van Uytsel. 

Meest gelezen