Geel zoekt stadsdichter: "Er worden nog weinig mooie gedichten geschreven"

De stad Geel is op zoek naar een stadsdichter die creatieve gedichten over Geel kan maken en voordragen. Dat idee ontstond naar aanleiding van het 50-jarige bestaan van de cultuurdienst. Om zijn stadsdichter te vinden, organiseert de stad een wedstrijd.

Na Antwerpen, Turnhout en Hoogstraten zoekt ook Geel een stadsdichter die de stad in de kijker kan zetten. "De cultuurdienst bestaat 50 jaar", vertelt schepen van Cultuur Marleen Verboven (N-VA). "Toen we in het archief gingen neuzen om te kijken wat ze allemaal gepresteerd hadden, bleek dat er tot 2011 voordrachten gehouden werden. Daar willen we opnieuw iets mee doen."

We willen de stad positief in de kijker zetten

Marleen Verboven, schepen van Cultuur (N-VA)

De stadsdichter moet minstens zes gedichten per jaar schrijven en krijgt daarvoor 600 euro. "Per voordracht krijgt de dichter nog eens 75 euro", zegt Verboven. "Voor twee van de zes gedichten kiest de stad zelf een onderwerp. Het is de bedoeling dat het positieve gedichten zijn die de stad in de kijker zetten."

Wedstrijd

Om de perfecte kandidaat te vinden, lanceert de stad Geel een wedstrijd. "Elke kandidaat moet vier gedichten schrijven. Een daarvan draagt hij voor. Een onafhankelijke deskundige jury beoordeelt alle ingezonden gedichten en maakt een selectie voor het schepencollege, die dan de winnaar aanduidt." 

Duwtje in de rug

Door een stadsdichter aan te stellen wil de stad opnieuw de aandacht vestigen op poëzie. "Poëzie staat in ons land op een laag niveau. Er worden nog weinig mooie gedichten geschreven. We willen de poëzie met deze actie een duwtje in de rug geven en gedichten weer in ons leven brengen", voegt de schepen toe. 

Je kan je nog kandidaat stellen tot 1 november via de website van de bibliotheek van de stad Geel. De winnaar wordt bekendgemaakt op 28 januari 2021, op Gedichtendag.

Meest gelezen