Genk zoekt oplossing voor fietsonvriendelijke rotondes op de Europalaan

Sinds vandaag staat er op de rotonde van de Europalaan en de Stationstraat een proefopstelling. De stad Genk wil zo uitproberen of de gevaarlijke rotondes in het centrum veiliger kunnen worden voor fietsers en voetgangers.

De Europalaan in Genk wordt  in de volksmond wel eens Place Misère genoemd. Vooral de rotondes zijn voor zowel de automobilisten als zwakke weggebruikers plekken waar je ogen te kort komt.

De stad Genk gaat nu op een van die rotondes - ter hoogte van de Stationstraat - een veiliger alternatief uitproberen. "De rotondes op de Europalaan zijn 20 jaar geleden aangelegd", zegt schepen van mobiliteit Michaël Dhoore. "Wellicht was er destijds te weinig aandacht voor de fietser. Het gaat om dubbele rotondes met twee rijstroken voor auto's. We gaan nu een van die rijstroken afsluiten voor de automobilisten en die reserveren voor fietsers.

De rotondes zijn 20 jaar geleden aangelegd, toen hadden we wellicht te weinig aandacht voor de fietser

Michaël Dhoore, schepen van mobiliteit

Als de proefopstelling veilig blijkt, dan wordt dat de definitieve oplossing voor die rotonde. En ook de rotonde ter hoogte van de Bochtlaan zal dan zo ingericht worden. 

Door de coronacrisis zijn meer inwoners beginnen te fietsen en de stad wil fietsen blijven promoten. 

Meest gelezen