Radio 2

Grondwater uit de kraan in Oudenaarde

Op de Saffrou-site in Oudenaarde komt een nieuwe woonwijk, en bij de werken moeten duizenden liters grondwater weggepompt worden. Via een installatie en enkele kranen gaat dat water niet verloren, maar komt het ter beschikking van iedereen die het kan gebruiken. 

Omdat alles nu milieuvriendelijker moet, gaat projectontwikkelaar Revive telkens op zoek naar manieren om grondwater terug in de natuur te brengen. Maar aan de oude fabrieksterreinen in Oudenaarde bleek dat te moeilijk, zegt milieumanager Boudewijn De Koninck van Revive: “Het grondwater elders weer in de bodem laten, of naar een beek of gracht leiden was daar te moeilijk. Daarom zijn we het grondwater eerst in de riolen beginnen te lozen. Maar door de droogte worden de natuurlijke grondwaterreserves veel moeilijker aangevuld, dus hebben we uiteindelijk beslist - samen met de stad Oudenaarde - om iets te bouwen zodat we het grondwater ter beschikking kunnen stellen aan de stad en haar inwoners.”

“Sproeien en schuren”

Omdat grondwater een andere samenstelling heeft dan regenwater en leidingwater, kan het maar voor enkele zaken gebruikt worden. Toch is buurtbewoner Marc Van Quickelberghe heel tevreden met het initiatief: “We krijgen water uit de grond dat we kunnen gebruiken om bloemen en planten te besproeien. Mijn vrouw kan ermee schuren, maar misschien best niet binnen want er zit veel ijzererts in, heb ik gehoord. We mogen er natuurlijk niet van drinken. Maar er hangt bij de kraantjes een affiche met daarop uitleg over wat wél en niet mag met het water”

De stad Oudenaarde zal het grondwater ook gebruiken om haar planten en bloemen te besproeien

Meest gelezen