Eindelijk akkoord tussen Vilvoorde en Machelen over oude Renaultsite: "Dit wordt een totaal nieuwe stadswijk"

Er is eindelijk een akkoord over wat er gaat gebeuren met de oude Renaultsite tussen Vilvoorde en Machelen. Er komt een stadswijk met onder meer wooneenheden, een nieuw ziekenhuis, een concertgebouw en een park. Maar eerst moet de verontreinigde bodem opgeruimd worden. 

Het is intussen al 23 jaar geleden dat de Renaultfabriek van Vilvoorde sloot. Wat achterbleef is een oud industrieel gebied waarvan de ondergrond ook nog eens vervuild is. Het gaat onder andere om de Renaultfabriek, de CAT-site, de Broeksite en de Kerklaan.

Nu hebben de stad Vilvoorde, de gemeente Machelen en de provincie Vlaams-Brabant een akkoord bereikt om het terrein aan te pakken, zegt burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A): "Hier komt een totaal nieuwe stadswijk. De stad voelt namelijk de druk naar wonen, naar economie, naar voorzieningen toe. We denken hier een nieuw ziekenhuis te bouwen, een school en een concertgebouw. Maar ook wooneenheden en een groot park waar mensen kunnen vertoeven. Dit wordt een totaal nieuwe stadswijk, maar eerst moet de ondergrond weg, het beton. Eerst moet er groen komen op gezonde grond en daarna kunnen we verder bouwen." (lees verder onder de foto)

De ondergrond is dus sterk vervuild, en dat moet eerst aangepakt worden, dat wordt toch een hele klus zegt gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V): "Er zijn een aantal historische uitdagingen en de vervuiling is er één van. Het is een uitdaging hoe we dat gefinancierd krijgen, en een van de manieren zal zijn door toe te laten dat er een extra bouwlaag is, en dat we de meeropbrengsten daarvan gebruiken om de sanering te financieren." Het zal alleszins een project van enkele tientallen jaren worden.

Meest gelezen