"Historisch moment": China opent inlichtingendienst in Hongkong

In Hongkong is een hotel omgevormd tot het hoofdkantoor van een nieuwe nationale veiligheidsdienst. Het kantoor werd vanochtend geopend met een onaangekondigde plechtigheid. Het komt er na het invoeren van de omstreden veiligheidswet, die China onder meer in staat stelt om de eigen veiligheidsdiensten te laten werken in de half-autonome regio Hongkong. 

Het Kantoor voor het Vrijwaren van de Nationale Veiligheid is tijdelijk ondergebracht in een hotel in de buurt van Victoria Park. Dat is uitgerekend de buurt waar het voorbije jaar massaal werd gedemonstreerd voor meer vrijheden in Hongkong en minder inmenging van China. 

Het kantoor werd vanochtend geopend met een onaangekondigde ceremonie. In de buurt van het gebouw waren wegen afgesloten door de politie. 

AFP or licensors

Op de plechtigheid waren enkele topfunctionarissen aanwezig, onder wie de gezant van Peking in Hongkong en het hoofd van het Chinese garnizoen in de stad. 

Regeringsleider Carrie Lam sprak van "een historisch moment voor Hongkong" en van "een nieuwe mijlpaal in de totstandkoming van een solide rechtssysteem en mechanisme voor het handhaven van de nationale veiligheid in Hongkong".

Volgens de gezant van Peking, Luo Huining, is de tijd voorbij dat Hongkong "weerloos" was bij bedreigingen voor de nationale veiligheid.

Veiligheidswet

De omstreden veiligheidswet die vorige week werd ingevoerd, maakt het Peking mogelijk om de eigen veiligheidsdiensten te laten opereren in Hongkong. 

De veiligheidsdienst zal er onder meer inlichtingen verzamelen over zaken die de staatsveiligheid betreffen, en nagaan of de nieuwe veiligheidswet wordt nageleefd. 

Die wet wordt door tegenstanders gezien als een klap voor de speciale status van Hongkong binnen China. De voormalige Britse kolonie heeft een eigen rechtssysteem, dat als onafhankelijk en westers wordt gezien.

Door de nieuwe wet kunnen sommige zaken voortaan door het Chinese rechtssysteem worden behandeld. Met de veiligheidswet worden activiteiten geviseerd die Peking beschouwt als terrorisme, afscheuring of samenspanning met het buitenland.

AFP or licensors

Meest gelezen