Iconische hellingen in Vlaamse Ardennen krijgen start- en aankomstlijnen voor wielertoeristen

Op de bekende wielerhellingen van de Vlaamse Ardennen zullen wielertoeristen zich voortaan kunnen meten met hun wieleridolen. Toerisme Oost-Vlaanderen heeft namelijk, samen met het online sportplatform Strava, start- en aankomstlijnen geschilderd op enkele hellingen. Onder meer op de Muur van Geraardsbergen en op de Berendries in Brakel zijn zulke start- en aankomstlijnen aangebracht.

Door de speciale start- en aankomstlijnen weten wielertoeristen voortaan hoe snel ze moeten klimmen als ze records willen breken. Hun fietscomputer registreert namelijk hun tijd, en dan kunnen ze online hun prestaties vergelijken met die van hun collega-wielertoeristen, maar ook die van de wielerprofs, zoals Greg Van Avermaet.

Het initiatief past in een groter project om ons wielererfgoed nog meer te promoten, en om de iconische hellingen en kasseistroken in de Vlaamse Ardennen  nog bekender te maken. In totaal is daarvoor een budget van 400.000 euro beschikbaar. Op dit moment hebben al 10 plekken in de Vlaamse Ardennen en het Heuvelland zulke start- en aankomstlijnen. Begin augustus volgen nog 45 andere plaatsen. 

Onveilig

Maar niet iedereen is blij met het initiatief. Verkeersinstituut VIAS heeft er bedenkingen bij. Woordvoerder Stef Willems: “We snappen heel goed dat mensen de Vlaamse klassiekers willen herbeleven en zich ook willen meten met de goede profrenners. Maar het is toch belangrijk om te benadrukken dat ze zich niet in een computerspelletje bevinden maar op de openbare weg. En dat ze niet risico’s moeten gaan nemen om toch maar 3 seconden sneller te willen zijn dan hun idool of hun vrienden. Want dat gaat leiden tot gevaarlijke situaties, en dat willen we vermijden.”

Ook de Vlaamse Bond voor Rijwieltoerisme vindt het niet veilig. Voorzitter Wilfried Herremans : “Ik kan mij inbeelden dat de buurtbewoners het niet zo fijn vinden dat een bende wielertoeristen racen tegen elkaar, met de nodige veiligheidsproblemen. En ik weet ook niet of het echt gezond is. Als men zoiets doet, dan gaat het om de prestaties. En ik vraag me af of wielertoeristen wel geschikt zijn om aan competitie te doen.”

Toerisme Oost-Vlaanderen benadrukt dat het niet de bedoeling is om competities te houden. “We willen gewoon een belevingselement toevoegen aan het landschap en aan een recreatieve fietstocht. Het is een beetje zoals een fietszoektocht waarbij je opdrachten moet doen. 

Meest gelezen