Copyright 2016, Nen Huang Wong, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Rood, oranje en groen: kleuren bepalen welke toeristen in quarantaine moeten, maar lijst met regio's niet klaar 

Ons land gaat een systeem invoeren met kleurcodes voor heel Europa. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) bevestigd in een perscommuniqué. Bij code rood mag u niet vertrekken, en wie terugkeert moet verplicht een coronatest ondergaan en in quarantaine. Wie dat niet doet, zal een boete riskeren tot 4.000 euro, meldt het kabinet van Vlaams minister Wouter Beke (CD&V). Het probleem is dat de lijst met kleurencodes voorlopig nog niet beschikbaar is. De groep die de lijst moet opstellen, moet nog samenzitten. 

Een systeem van kleurencodes moet ons zo coronaproof mogelijk door onze zomervakanties gidsen. 31 landen, of regio's in die landen, zullen zo'n kleurencode krijgen. Rood staat voor gebieden met het hoogste risico, die momenteel in lockdown zijn na een nieuwe opflakkering van het coronavirus.

Voor die gebieden zal een "formeel reisverbod" gelden. Reizigers die toch uit die gebieden terugkeren, zullen verplicht worden een coronatest te ondergaan en in quarantaine te gaan. Er kunnen ook nog extra gebieden als "rood" worden aangeduid, ook al geldt er geen lockdown. 

Gebieden met "een hoog gezondheidsrisico", maar die niet in lockdown zijn, zullen code oranje krijgen. Dat betekent dat een test en quarantaine niet verplicht zijn, maar sterk worden aangeraden. België raadt reizen af naar zulke oranje gebieden.

Bij alle andere gebieden, die dan code groen krijgen, zullen er geen speciale maatregelen zijn. Wel zijn uiteraard alle nodige voorzorgsmaatregelen aangeraden.

Lijst nog niet beschikbaar

Het probleem is dat de lijst met kleurencodes nog niet klaar is. Het is zelfs niet duidelijk wanneer die er zal zijn. De opdracht daarvoor ligt bij een werkgroep, de CELEVAL. Onze redactie nam contact op met de voorzitter van de groep, Tom Auwers, en die was nog niet ingelicht dat de groep die opdracht zal krijgen. "Die opdracht wordt zeker nog gegeven", klinkt bij de federale regering.

Eenzelfde geluid bij Buitenlandse Zaken. Het is op hun website dat uiteindelijk het overzicht terecht moet komen van de rode, oranje en groene gebieden. Maar wanneer die beschikbaar wordt, daarover kan Buitenlandse Zaken niets zeggen.

Momenteel is er enkel een lijst beschikbaar van landen waar je niet naar kán afreizen. Maar die moet nog "worden aangepast", staat op de site. "Het is niet zeker dat dat vandaag nog lukt", klinkt het bij de woordvoerder van Buitenlandse Zaken Arnaud Gaspart. 

Dit overzicht staat momenteel op de website van Buitenlandse Zaken, maar "moet nog worden aangepast": 

Wat met de valiezen die klaar staan?

Voorlopig moeten mensen die op reis willen vertrekken daarom afgaan op de reisadviezen van Buitenlandse Zaken. Die beschrijven wel al waar er een lokale lockdown geldt. Naar zo'n gebied vertrekken mag op dit moment niet, ook al is dat gebied nog niet formeel aangeduid als een "rood" gebied, bevestigt de federale regering.

Wie vandaag of morgen wil vertrekken, controleert dus beter de reisadviezen op de website van Buitenlandse Zaken. Wordt daar niet gesproken van een lokale lockdown, of wordt er niet afgeraden om af te reizen, dan mag u vertrekken. "Als het er niet staat, kunnen mensen er geen rekening mee houden", klinkt het. 

Straffen

Wie dan terugkeert uit een gebied dat als "rood" zal worden aangeduid, moet zich laten testen en minimaal negen dagen in quarantaine gaan. Dat is dan weer een bevoegdheid van Vlaanderen, Brussel en Wallonië, elk apart. Daarvoor moet elke regio dus zijn wetgeving (decreten, in het geval van Vlaanderen) aanpassen. 

Op het kabinet van minister Beke klinkt het dat ze de wetgeving nog vanavond willen stemmen die de quarantaine in Vlaanderen moet regelen. Het is ook al duidelijk dat er boetes zullen gelden van maximaal 4.000 euro en zelfs een gevangenisstraf tot zes maanden

Het grootste probleem is dat die wetgeving niet gecontroleerd kan worden, en al zeker niet voor iedereen die terugkeert uit vakantie. "Dat is niet mogelijk", bevestigt het kabinet van Beke nogmaals. "Maar vergelijk het met belastingsontduiking: sommigen worden gevat, sommigen niet."

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" met onder meer een reactie van minister Beke:

Video player inladen...

Meest gelezen