Radio 2

Psychiatrisch centrum Pittem wordt verbouwd: “Geen 2-persoonskamers meer, enkel nog privékamers”

In Pittem zal de Kliniek Sint-Jozef grondig verbouwd worden. Enkel het centrale deel van het kasteel en de receptie zullen overblijven. De kamers voor 2 of 3 personen verdwijnen. Het worden allemaal privékamers.

Het kasteel waarin de kliniek is ondergebracht dateert uit 1870 en moet gerenoveerd worden. De gebouwen die er later zijn bijgekomen, worden afgebroken.  Hoog tijd, zegt facilitair directeur Griet Tytgat. “Ze zijn zelfs niet meer geschikt voor renovatie. De waterleidingen kunnen we niet moderniseren en de ventilatie kan niet geoptimaliseerd worden.”  

Privékamers

De bouwwerken starten volgend jaar. “Aangezien we in onze sector een voortrekkersrol willen blijven spelen, gaan we voor psychiatrie van de 21ste eeuw. Geen kleine ramen en donkere gangen meer, maar lichtrijke paviljoenen die aansluiten op het vele groen op het domein”, zegt Tytgat.

In de plaats komt er een volledig nieuw complex bij met allemaal 1-persoonskamers. “Dat is nodig om werk, therapie en verblijf van elkaar te scheiden. Wij zijn ervan overtuigd dat patiënten die bij ons worden opgenomen en die werken aan hun herstel nood hebben aan een ruimte voor zichzelf. Zo vinden ze tijd om na te denken en te verwerken wat ze gezien en geleerd hebben tijdens de therapie. In een 2 of 3-persoonskamer is dat niet ideaal”, besluit Tytgat.

Meest gelezen