AFP or licensors

Hoofdgetuige in afzettingsproces Trump verlaat het leger na "intimidatie en getreiter"

In de Verenigde Staten stapt luitenant-kolonel Alexander Vindman uit het leger. Vindman was de hoofdgetuige op het afzettingsproces tegen president Donald Trump en zegt dat hij sindsdien tegengewerkt wordt door de administratie en de legertop. Ook zou een promotie verhinderd zijn. 

Volgens zijn advocaat ziet luitenant-kolonel Alexander Vindman geen toekomst meer in een carrière in het leger door "getreiter, intimidatie en wraakacties van de omgeving van president Donald Trump". 

Bovendien zou ook de verwachte promotie van Vindman tot kolonel en de benoemingen van een aantal van zijn vrienden in het leger tegengehouden zijn na druk vanuit het Witte Huis. Vindman trekt daaruit zijn conclusies en stapt nu uit het leger na een carrière van 21 jaar. 

De zet van Vindman zal ongetwijfeld een politieke kleur krijgen, zeker in de aanloop naar de verkiezingen van november. De relaties tussen president Trump en het leger waren zo al erg gespannen. Het Witte Huis en het ministerie van Defensie ontkennen dat Vindman geviseerd wordt, maar veel andere bronnen geven het omgekeerde aan. Ook de voormalige veiligheidsadviseur van Trump, John Bolton, heeft het voor Vindman opgenomen, maar Bolton heeft ook een eitje te pellen met de president.

Hoofdgetuige op impeachment van Trump

Vindman die afkomstig is uit Oekraïne en de onderscheiding "Purple Heart" verdiende toen hij gewond raakte in de oorlog in Irak, werkte nadien als adviseur op het Witte Huis en bij de Nationale Veiligheidsraad. Hij was een expert in zijn geboorteland Oekraïne en in de relaties met Rusland.

Het was ook Vindman die melding maakte van een eigenaardig telefoongesprek waarbij president Trump zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski onder druk zou hebben gezet om een gerechtelijk onderzoek te openen naar Hunter Biden, de zoon van de Democratische presidentskandidaat en gewezen vicepresident Joe Biden. Die melding leidde uiteindelijk tot de afzettingsprocedure tegen Trump -slechts de derde ooit in de Amerikaanse geschiedenis- maar net zoals de vorige liep die spaak in de Senaat die door de Republikeinen gedomineerd wordt. Vindman getuigde in de Senaat ook tegen president Trump.

Alexander Vindman werd begin dit jaar ontslagen uit de Nationale Veiligheidsraad en toegewezen aan het departement Defensie. Ook zijn tweelingbroer werd ontslagen als advocaat bij de Veiligheidsraad. Andere belangrijke getuigen tegen Trump werden eveneens de laan uitgestuurd. Onder hen is Gordon Sondland, gewezen VS-ambassadeur bij de Europese Unie. 

Meest gelezen