Lange autorit voor de boeg? Leg geen voeten op het dashboard en andere tips om veilig aan te komen

Nu in heel wat regio’s het bouwverlof start, vertrekken ook veel mensen met de auto op reis. Een lange autorit vraagt wel heel wat voorbereiding. Niet alleen checkt u uw auto best grondig voor u vertrekt, ook tijdens het rijden let u best op hoe u zit en hoe alles ingepakt is. Enkele tips. 

Het coronavirus is nog altijd aanwezig, maar toch hebben we ook meer bewegingsvrijheid gekregen en daar hoort voor veel Belgen een echte vakantie, weg van huis, bij. Hoewel er waarschijnlijk best veel mensen kiezen voor een staycation, een vakantie dichtbij huis, zijn er ook heel wat landgenoten die er met de auto opuit trekken. Maar een lange autorit is belastend voor uw lichaam. Daarom geven we u enkele tips om de reis veilig en comfortabel te maken.

Voeten op het dashboard zetten is gevaarlijk

U kent het wel, stapvoets rijden in een file of urenlang kilometers malen, ook als passagier kruipt dat in de benen. Regelmatig zie je passagiers die vooraan zitten in een auto, met hun voeten op het dashboard. Zo willen ze hun benen wat laten rusten en ontzwellen. Wat onderuit gezakt zitten, lijkt voor velen ook een comfortabele houding te zijn.

Geen goed idee, zegt Dr. Peter Mertens van de afdeling orthopedie van het ZNA Middelheim in Antwerpen. "Het risico op zware letsels is groot. Als er bijvoorbeeld een achterligger op u inrijdt terwijl u zo zit, dan maakt de airbag die gemaakt is om de impact van een botsing te beperken, de lichamelijke letsels net erger. Door de airbag worden de benen naar boven geklapt en tegen het lichaam aangedrukt. Daardoor kunnen de heupen ontwricht worden of zelfs breken."

Omdat de passagier onderuit gezakt is, functioneert de veiligheidsgordel ook niet zoals voorzien. In plaats van te drukken op de borstkas, snijdt de gordel in de hals of erger.  Nekwervels kunnen beschadigd raken, in het slechtste geval bent u verlamd van de nek tot de voeten. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" en lees voort onder de video. 

Videospeler inladen...

Begin uitgerust aan uw autorit en stop regelmatig

Een vakantie dient om te ontspannen, nieuwe dingen te ontdekken en vooral om uit te rusten. Uit de vakantiebarometer van mobiliteitsorganisatie VAB blijkt dat 14 procent van de Vlamingen vermoeid op reis vertrekt of rijdt op gevaarlijke momenten, vooral 's nachts. 

Wilt u veilig op uw vakantiebestemming aankomen, dan zijn dit enkele belangrijke vuistregels: 

  • begin fris en uitgeslapen aan uw autorit
  • neem regelmatig een pauze, gemiddeld om de twee uur
  • verander van bestuurder wanneer nodig
  • zo lang mogelijk doorrijden zonder te stoppen, is altijd een slecht idee

In juli en augustus zou volgens VAB vermoeidheid aan de basis liggen van 1 op de 3 ongevallen op de snelweg.  Bovendien blijkt uit statistieken dat ongevallen die 's nachts gebeuren veel ernstiger zijn. Neem dus de tijd voor uw autovakantie.

(lees verder onder de foto)

Belga

Prop uw auto niet te vol

Wie met de auto op reis gaat, kan veel bagage meenemen. Denk goed na over wat u allemaal in koffers steekt en prop uw auto niet te vol. Meestal gebruikt u niet alles wat u meeneemt.  Zonde, want hoe zwaarder de auto geladen is, hoe meer brandstof die verbruikt. Plaats zware dingen zoveel mogelijk onderaan en zo dicht mogelijk bij de rugleuning van de achterbank. Dat is veiliger bij een ongeval.  

Als bagage boven de rugleuning van de achterbank uitkomt, bedekt u die beter met een bagagenet. Anders vliegen de spullen bij een noodstop naar voren. Zo kan een spellendoos of boek een gevaarlijk projectiel worden en ernstige verwondingen veroorzaken.  Daarom legt u best geen spullen op de hoedenplank.

Hang niet uit het raam

Het klinkt logisch om niet met uw hoofd of arm uit het raam te hangen. Heel wat auto's zijn uitgerust met airconditioning om het binnenin fris te houden, maar in een file of op een rustige weg is de verleiding soms groot om het raam van de auto open te doen en uw hoofd buiten te steken om te kijken wat er aan de hand is of met de armen nonchalant buiten te cruisen. Niet doen. Het is gevaarlijk want u kunt onverwachte obstakels tegenkomen. Soms rijdt een tegenligger rakelings voorbij of raakt u een motorrijder of fietser die voorbijrijdt aan met alle gevolgen van dien.

In Spanje riskeert u zelfs een boete als u met een arm uit het raam hangt. Autorijden doet u ook met schoenen aan. Met slippers of blootvoets rijden is uit den boze. 

Meest gelezen